CHP'den 100. Yıla Dudak Uçuklatan Bütçe

Cumhuriyet'in 100. yılına sayılı günler kaldı.

AKP'nin Cumhuriyet rejimine yönelik karşı hamleleri bilinen bir gerçek.

Son 20 yılda AKP tarafından düzenlenen bir tane coşkulu bir Cumhuriyet Bayramı kutlaması ise yok.
Ancak bu yıl, hepsinden farklı; çünkü Cumhuriyet 100 yaşını dolduruyor.

İnsan ister istemez muhalefet partilerinden Cumhuriyet'in 100'üncü yılına dair coşkulu bir kutlama programı bekliyor. Ancak ne yazık ki muhalefetin de AKP'den eksik kalır yanı yok.

Halk eleştirip yerden yere vurunca ise siyasetçiler sitem ediyor. Lakin siyasetçilerin sitem etmeye hakları yok.

Cumhuriyet'e ve rejimlerine yönelik bu kadar ağır bir saldırı varken, bu değerleri yaşatmak en başta Cumhuriyet Halk Partisi'nin, sonrasında ise İYİ Parti'nin görevi...

Bu yıl aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk siyasi partisi olan ve Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kurulan ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin de 100’üncü yılı.

CHP, 100. yıla “Geçmişin Mirasıyla Yeni Yüzyıla” sloganıyla girecek. Açıklanan programa göre 8-10 Eylül tarihleri arasında üç günlük kutlama programı düzenlenecek. Çeşitli panel ve söyleşilerin olacağı programda bir Sunay Akın gösterisi olacak. 9 Eylül tarihinde ise CHP’den milletvekili aday adayı da olan Candan Erçetin sahneye çıkacak. 10 Eylül günü ise 1923 ağaçtan oluşacak 100. Yıl Hatıra Ormanı'nın ilk fidanlar dikilecek.

CHP geçmişiyle dünyadaki asırlık ender partilerden birisi. Açıkçası bu asırlık partinin 100. yıl kutlamalarının daha gösterişli, daha hafızalarda yer edecek nitelikte olması beklenirdi. Ayrıca bu kutlama programı son dönemde danışman kriziyle gündeme gelen CHP için bir fırsata da dönüştürülebilirdi.
Şimdi gelelim CHP içinde kaynayan kazana...

Aldığım bilgilere göre CHP'li bazı isimler de 100. yıl için hazırlanan programı zayıf bulmuş. Dahası CHP koridorlarında bu etkinlikler için yaklaşık 50 milyon liralık bütçe harcandığı konuşulurken kurultaylara dahil harcanmayan büyüklükte bir paranın böyle bir organizasyona harcanması bazı vekillerde rahatsızlık yaratmış durumda. Açıkçası ben de bir gazeteci olarak böyle bir organizasyona nasıl olurda 50 milyon gibi bir bütçe ayrılır merak ediyorum.

Parti içinden bu harcamaya itirazı olan önemli isimlerden birisi durumu şu sözlerle anlatıyor: "Öncelikle bu tarz işlerde birkaç yerden fiyat teklifi alınır. Teklif vs. almadan bu kadar büyük bir bütçenin sıradan bir kutlama programı için ayrılması doğru değil. Keşke coşkulu bir hazırlık yapılsaydı da bu para harcansaydı."

Yine bu bütçeye itirazı olan başka bir isim ise, "Bu tarz organizasyonlar için son dakika karar alınırsa maliyetli olması normal. Seçimlerde de alımlarla ilgili böyle bir hata yaptılar. Partide ne yazık ki kurgusal bir disiplin yok" ifadelerini kullanıyor.

Danışman krizinin ardından CHP'de kaynayan '50 milyonluk bütçe' meselesini organizasyondan doğrudan sorumlu iki isme de sordum. İlk isim CHP Medya Planlama ve Sosyal Medya Politikaları'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem oldu.

Erdem CHP'nin 50 milyon gibi büyük bir bütçesinin olmadığını ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Organizasyon için yapılan harcamaları tek tek sıralayınca yüksek bir meblağ çıkabileceğini ancak bu harcamaları çeşitli yöntemlerle partiye çok az bir maliyetle hallettiklerini aktardı. “Peki organizasyon için ne kadar bir bütçe harcadınız?” sorumuza ise, “Bu konuda bilgi vermem doğru olmaz” diyerek karşılık verdi.

Organizasyondan en yetkili isim Tanıtım Ve Halkla İlişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı Aysu Bankoğlu ise yapılan harcamaya ilişkin olarak, "Bu konu mali işlerin konusu. Henüz öyle bir harcama yapmadık. Bütçeyle ilgili bir şey yazmanızı da doğru bulmayız açıkçası" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyhan Avşar Arşivi