Akbelen ormanında ilk fatura kime kesildi? İşte yanıtı…

2023 yazına, Muğla-Akbelen ormanında yaşananlar damga vurdu. Limak ve IC Holding’in işlettiği termik santralların kömür sahasını genişletmek amacıyla Akbelen ormanında aralarında asırlık çamların da bulunduğu binlerce ağaç kesildi.

Köylüler ve çevreciler, kesimi durdurmak için günlerce süren gösteri ve eylem yaptı. 88 yaşındaki Zehra Nine'nin ağaca sarıldığı o ana ilişkin fotoğraf, Akbelen’in simgesi oldu. Belleklere çevre için yürütülen mücadelenin tarihsel bir örneği olarak kazındı.

Bölgede, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarında yakıt olarak kullanılacak linyiti çıkarmak için 740-750 dönümlük sahada, 20-25 bin aralığında ağacın kesildiği biliniyor.

YÜKSELEN ÇIĞLIK

Başta 88 yaşındaki Zehra Nine olmak üzere köylülerin ve çevrecilerin, Akbelen ormanı için yükselen çığlıkları, Limak Holding ve IC Holding’e yönelik önce Türkiye’de, ardından da dünyada öfke seli ve büyük tepki yarattı.

Limak ve IC Holding yönetimi, Akbelen ormanında ağaçların kesildiği ve eylemlerin yapıldığı dönemi genelde sessizce geçiştirdi. Öne çıkmadı.

GENEL MÜDÜRLE YOLLAR AYRILIYOR

Söz konusu holdingler, Akbelen’in ülke gündeminden düşmesinin ardından kolları sıvadı. Güvenilir kaynaklara göre, ortaklar, YK Enerji Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç’in görevden alınmasını kararlaştırdı. Dinç’in, kısa süre içinde görevi bırakması bekleniyor. Dinç’in, 2 yıl kadar önce bu göreve getirildiği belirtildi.

Dinç yerine yapılacak atama da hemen hemen kesinleşti. IC Holding Enerji Yatırım Holding’de üst yönetici (CFO) olarak görev yapan Erol Demir, son dakikada bir değişiklik olmazsa Dinç’in koltuğuna oturacak.

Yeniköy ve Kemerköy’de, izleyen günlerde Akbelen ormanı ve kesilen binlerce ağacın yarattığı sonuçların yansımaları aşama aşama gün yüzüne çıkacak.

YENİKÖY VE KEMERKÖY SANTRALLARI

Yeniköy ve Kemerköy termik santralları, Muğla-Milas’ta bulunuyor. Söz konusu santrallar, bölgeden çıkarılan linyit kömüründen elektrik üretiyor. Yeniköy’de 2, Kemerköy termik santralında 3 ünite var. İki santralın toplam kurulu gücü bin 95 megavat düzeyinde…

Yeniköy ve Kemerköy santralları, Türkiye’nin elektrik gereksiniminin ortalama 2-2,5’ini karşılıyor.

Yeniköy ve Kemerköy santralları, özelleştirme ihalesi sonucunda 23 Aralık 2014’te 2.67 milyar bedel karşılığında IC İçtaş ve Limak’a devredildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi