31 Mart'ta CHP İçin Başarı Kriteri Ne?

Pazar akşamı dikkatler CHP’nin üzerinde olacak. Muhalefetin haleti ruhiyesini CHP’nin alacağı oy oranı belirleyecek. DEM Güneydoğu’da birçok ili alabilir. Yeniden Refah sürpriz yapabilir ama güçlü bir muhalefet için yetmez…

Muhalif seçmeni, iktidardan bıkıp usanan seçmeni, tek adam yönetimine karşı duran seçmeni, parti/devlet rejiminin büyük sorun olmaya başladığını düşünen seçmeni tatmin etmez…

Ne tatmin eder?

CHP’nin başarısı, AKP’nin başarısızlığı…

Peki başarı ölçüsü ne?

Erdoğan ölçüyü koydu; İstanbul’u almak…

Erdoğan İstanbul’u alırsa gerisine bakmaz bile…Hele hele MHP ile yaptığı ittifak CHP’den birkaç büyükşehir belediyesini de geri alırsa muzaffer komutan olarak Saray’a döner. Balkon konuşması yapar…

Başaramazsa, İstanbul’u, Ankara’yı alamazsa. CHP’den belediye tırtıklamak yerine elindeki birkaç belediyeyi muhalefete kaptırırsa…

Büyük yenilgidir.

İktidarı sarsar. AKP için oy isteyen valiler, kaymakamlar, general rütbeli askerler, bürokratlar kara kara düşünmeye başlar…

İktidar cephesinde durum bu… Gelin bir de CHP’ye bakalım. CHP için başarı ve başarısızlık ölçüsü ne?

Elimizde veri yok… Eskiden bir önceki seçimle kıyaslayarak yorum yapılırdı. Bu seçimi 2019 yerel seçimiyle kıyaslamak doğru olmaz.

Çünkü 2019’un siyasi yapısıyla 2024’ün siyasi yapısı çok farklı. 2019’da ittifak vardı. CHP’nin adayları ittifakın adayıydı. Birçok yerde HDP aday çıkarmayarak seçmen desteği verdi.

31 Mart’ta iktidar cephesi yine ittifak yaparak seçime giriyor ama muhalefet kanadı dağıldı. Her parti kendi adayıyla kendi logosuyla seçime giriyor…

Bu sebeple mukayese etmek doğru değil…

2019’da İmamoğlu Millet İttifakı’nın adayı olarak yarışa girdi, şimdi CHP adayı olarak giriyor. Karşısında hem Cumhur İttifakı’nın adayı var hem de muhalefet partilerinin adayı…

Bir de bakanlarıyla, valisiyle, kaymakamıyla, tüm kurumlarıyla devlet var…

Peki yine de seçimi kazanırsa ne olur?

Büyük başarı olur… İmamoğlu muhalif seçmeni, AKP’den, MHP’den kopan seçmeni CHP’de konsolide etmiş olur…

İmamoğlu siyasette önemli bir aktör olduğunu bir kez daha kanıtlamış olur.

Erdoğan’a ben de varım demiş olur…

Ülke yönetimine talip olduğunu ilan etmiş olur…

Çünkü; İmamoğlu’nun İstanbul’u alması Türkiye’yi yönetme vizesini de alması demektir…

Peki CHP için sadece İstanbul’u almak yeterli mi?

Kuşkusuz hayır… 2019’da ittifak yaparak 11 büyükşehir 10 il belediye başkanlığını kazanmışlardı. Oy oranı yüzde 30’du. Şimdi İzmir’de, Muğla’da, Antalya’da, Mersin’de, Adana’da, Eskişehir’de, Trakya’nın illerinde ittifak yok. Hiçbir ilde yok. CHP tek başına.

O halde hangi sonuç başarı, hangi sonuç başarısızlık kabul edilmeli?

Yerel seçim ama, CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel de yarışın içinde. CHP’nin Türkiye genelinde kazanacağı belediye sayısı, alacağı oy da onun karnesi olacak…

Özel’in ilk sınavı…

Şöyle bir kriter koyabiliriz… CHP 11 büyükşehir ve 10 ili korursa oy oranı yüzde 30’larda kalırsa büyük başarı olur…

Çünkü; beş yıl önce ittifakla aldığı yerleri bu kez tek başına kazanmış olur. CHP çekim merkezi olmaya başladığının göstergesi sayılır.

İktidar yürüyüşünün ilk adamı kabul edilir.

Peki sayıyı daha da artırırsa… 11 büyükşehir ile 10 ilin üzerine yenilerini eklerse. Oy oranını yüzde 30’un üzerine çıkarırsa?

Olağanüstü başarı sayılır…

AKP için tehlike canları çalıyor demektir.

Peki ya, CHP elindeki bazı yerleri kaybederse, oy oranı 30’un altına inerse başarısız oldu denilir mi?

Devreye subjektif değerlendirmeler girer. Mesela 11 büyükşehir 9’a inerse başarısızlık mıdır?

Oy oranı yüzde 30’dan yüzde 28’e düşerse…

Kimin nereden nasıl baktığına bağlı. Bana göre CHP seçime tek başına girdiği için başarısızlık sayılmaz.

Başarıdır…

2024’te alacağı sonucu 2014’le kıyaslamak da doğru olmaz… 2014’te CHP 6 büyükşehir 8 il belediyesi kazanmıştı. Aradan 10 yıl geçti. Çok şey değişti. Her şeyden önce rejim değişti…

O halde başarısızlık ölçüsü ne?

Bana göre anlamlı oy kaybı. Elindeki belediyelerin hatırı sayılır miktarını kaybetmesi.

Ama şu da var…

İmamoğlu İstanbul’u alırsa öteki illerdeki kayıpların üstü örtülür. Büyük yankı yaratmaz, umutsuzluk rüzgarı estirmez. Yine de hem TV ekranlarında hem CHP’de derin tartışmalara neden olur.

Sonuç; CHP için başarı kriteri belli, başarısızlık kriteri tartışmalı… AKP/MHP birlikteliği için başarı kriteri de başarısızlık kriteri de belli…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi