Limak'ın sosyal sorumluluk projesi Kosovalı öğrencileri iş sahibi yapacak

Limak'ın sosyal sorumluluk projesi Kosovalı öğrencileri iş sahibi yapacak
Kosovalı öğrenciler geleceğin havalimanı işletmecisi olacakGençler arasında işsizlik oranın yüzde 50'lerin üzerinde olduğu Kosova'da gençlere iş bulmakta bilgi ve donanımlarını artırmak için kurulan LimakASI (Limak Airport...

Kosovalı öğrenciler geleceğin havalimanı işletmecisi olacak

Gençler arasında işsizlik oranın yüzde 50'lerin üzerinde olduğu Kosova'da gençlere iş bulmakta bilgi ve donanımlarını artırmak için kurulan LimakASI (Limak Airport Services Institute), Bogaziçi Üniversitesi'nin ardından dünyanın önde gelen sivil havacılık okullarından Fransa Ulusal Sivil Havacılık Okulu (ENAC) ile de işbirliği için bir mutabakat zaptı imzaladı.

Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı'nın işletmecisi Limak Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir'in imzaladığı anlaşma ile birlikte LimakASI'nın eğitimlerine ENAC'ın da katkı vermesi ve öğrencilerin alacağı sertifikanın çok daha geniş kapsamlı bir nitelik kazanması sağlanacak.

Priştine Üniversitesi İşletme Fakültesi çatısı altında kurulan LimakASI bu yıl ilk mezunlarını verecek.

Limak Holding, havalimanı işlettiği Kosova'da genç nüfusun işsizliğine çare üretti. Havacılık konusunda ki deneyimlerini Kosovalı öğrencilere aktaran şirket 70 ülkede 110 havalimanında geçerli eğitim sertifikası verdiği Kosovalı gençlere dünyanın kapılarını açtı. Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip ve gençlerin %50'sinin işsiz olduğu Kosova için Limak Yatırım örnek bir projeyi hayata geçirdi. Hayatlarında ilk defa uçağa binen gençlerin olduğu öğrenciler Boğaziçi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Priştina Üniversitesi ve Limak Holding işbirliği ile aldıkları eğitimle havalimanlarında çeşitli pozisyonlarda çalışabilecekler. İlk mezunların ardından Limak Holding eğitim de bir ileri aşama için Fransa'da bulunan ve dünyanın ilk sivil havacılık okulu olan ENAC'la da bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ve ENAC yöneticileri tarafından gerçekleştirilirken Ebru Özdemir, Doğan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

Özdemir, eğitime ilişkin şöyle konuştu, ''Kosova'da iki yatırımımız var. Biri havalimanı işletmesi diğeri Kosova elektrik dağıtım işini Çalık Grubu'yla beraber devir aldık. Amacımız,Kosova elektrik dağıtım için genç öğrencileri yetiştirmek diğeri ise havacılık enstitüsünde havacılıkta uzmanlaşmış öğrencileri yetiştirmek. Kosova'nın en büyük sorunu tabi i Avrupa'nın en genç cumhuriyeti olması sebebiyle genç işsizliği var. Bizim amacımızda genç işsizliğine çare bulmak. Çünkü Kosova'yı çok seviyoruz. Yatırım ortamını seviyoruz. Türkiye ve Kosova kardeş iki ülke..Ne kadar faydalı olabilirsek o kadar mutlu oluruz düşüncesindeyiz.Düşünürsek havacılık programımız başlayalı bir sene olmadı ve bugün Toulouse'da bu imzayı attık. Belirli sayıda öğrenciyle başladık ama birinci amacımız bu sayıyı artırmak. Bu arkadaşların aldığı sertifika neredeyse bütün Avrupa'da ki havalimanlarında geçerli. Dolayısıyla kendilerine çok farklı imkanlar sunuyoruz. Bir çok havalimanında çalışma imkanı sağlıyoruz. Bu onları çok sevindiren bir şey. Zaten öğrenciler çok parlak, çok genç, çok dinamik, başarılı gençler. Biz ne kadar faydalı olur ve meslek sahibi olmalarını sağlayabilirsek o kadar mutlu oluruz.''

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda eğitim gören öğrenciler Lyon Havalimanı'nda da havalimanı bilgilerini genişletirken programa destek veren Lyon Havalimanı CEO'su Philippe Jean Camille Marie Bernard '' Bu projeye biz de destek olduk. İlerisi için çok yararlı olacağını düşündük '' dedi.

Priştine Havalimanı CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Haldun Fırat Köktürk'te eğitime ilişkin yaptığı açıklamada, '' Bu sadece Kosova'ya has bir proje değil. Limak olarak sosyal sorumluluk projelerine çok önem veriyoruz. Bizim ticari ve işletmesel düşüncelerimiz, planlarımız var ancak buna ilaveten 3 tane konu bunun ayrılmaz bir parçası. Bunlar; insan kaynakları planlaması, doğal kaynakların verimli kullanılabilmesi ve sosyal sorumluluk. Bu sosyal sorumluluk projesinin fikir sahibi sayın Ebru Özdemir'dir. Çünkü biz Kosova'ya geldiğimizde havalimanı işletmesi ve inşaatına başladığımızda bu sosyal sorumluluk projesi vardı. Sadece ne yapacağımız düşünülüyordu. Kosova'nın en büyük sorunu işsizlik. Genç bir nüfus var. Bu genç nüfusun %60'a yakını 35 yaşın altında, %50'ye yakın genç bir işsiz var. Biz hem insan kaynağı hem de sosyal sorumluluk kaygımızı projemizle birleştirerek hayata geçirdik. Verimli olduğumuzu ve sonuçlarını yakın gelecekte alacağımızı düşünüyoruz '' dedi.

Köktürk, pratik eğitimin verilmesini sağladıklarını da sözlerine ekleyerek, '' Priştine Üniversitesi'nden 30 başarılı öğrenci seçildi ve bu programa dahil oldu. Biz havalimanında iş başı eğitimlerini de verdik. Pratik eğitimlerin de verilmesi gerekiyordu. Ortağımız olan Lyon havalimanı deneyimlerini de öğrencilere aktardı. İlk fazı Sabiha Gökçen'de başlandı. Son ayağı da Lyon Havalimanı oldu. '' şeklinde konuştu.

OKUL VE ENDÜSTRİ İŞ BİRLİĞİ

Projeye destek veren Boğaziçi Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan'da '' Bu program başlangıç oldu. Amacımız öğrencileri daha öğrencilik aşamasında endüstriye yönelik becerileri kazandırarak daha faydalı,hızlı bir şekilde iş ortamına hazırlamak. Bunun farklı uygulamalarını diğer bölümlerde de düşünüyoruz '' derken Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Müdürü Tamer Atabarut'da '' Hem sanayi hem de üniversite işbirliği açısından örnek bir proje olduğuna inanıyorum. Sanayi ve endüstrinin bizim arzuladığımız el ele yürümesine örnek teşkil ediyor '' diye konuştu.

HAYATLARI DEĞİŞTİ

Lyon Havalimanı'nda eğitimlerini devam ettiren öğrencilerden Era Jashari(20) Priştine Üniversitesi İşletme bölümünde eğitimini sürdürürken projeye dahil olduğunu ve bundan gurur duyduğunu belirterek '' Pek çok öğrenci arasından 30 kişi seçildik. Boğaziçi Üniversitesi desteğiyle çok önemli bilgilere ulaşma imkanımız oldu. Bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Aslında hayatım değişti. Çünkü pek çok iş yapabilme yeteneğini kazandım'' dedi.

Eğitim alan öğrencilerden Flamur Abdullah'da (24) Priştine Üniversitesi Hukuk Fakültesi 'nde okuyor. Abdullah hayata bakış açısının değiştiğini kaydederek şunları söyledi, '' Geçen sene derslere başladım. Limak ve Kosova Havalimanı'nın desteğiyle genç nüfusu oldukça fazla olan ülkemizin oldukça faydalı bir proje kazandığını düşünüyorum. Daha önce havalimanında çalışmayla ilgili bir şey bilmiyordum . Şimdi bunun ne kadar ilginç ve önemli olduğunu öğrendim. Hayata bakış açımız oldukça gelişti ''.

Mezun olunca 110 havalimanında çalışabilecekler.

Limak, Yugoslavya'dan ayrılan ülkeler içinde en büyük 3'üncü havalimanı olan Priştina'yı işletiyor. Şirket, kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak üzere bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi ve Priştina Üniversitesi bünyesinde, Boğaziçi Üniversitesi desteğiyle bir Limak Enstitüsü kurdu. Mezunlar Edexcel Sertifikası alarak 70 ülkenin 110 havalimanında çalışabilecekler. Öğrencilere Sabiha Gökçen ve Lyon Havalimanları'nda staj yaptırılarak pratiklerinin artırılması da amaçlandı. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Priştina Üniversitesi ve Limak Holding işbirliği ile 9 ay süren eğitimde Havalimanı Ulaşımının Temelleri,Havalimanı Operasyonları, Havalimanı Sistemleri Planlama ve Tasarımı, Havalimanı Ticari İşletmesi,Havalimanı Güvenliği ve Emniyeti dersleri verildi.