Lavrov ve Tillerson’dan karşılıklı yaptırım kararlarının ardından ilk buluşma

Lavrov ve Tillerson’dan karşılıklı yaptırım kararlarının ardından ilk buluşma
Moskova ve Washington'ın karşılıklı yatırım kararlarının ardından ilk kez bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve ABD'li mevkidaşı Tillerson, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Suriye'yi de konuştu

Moskova ve Washington'ın karşılıklı yatırım kararlarının ardından ilk kez bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve ABD'li mevkidaşı Tillerson, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Suriye'yi de konuştu. Görüşmenin ardından açıklama yapan Lavrov, "Moskova, Suriye konusunda Washington ile temasların devam etmesini umuyor" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson, Moskova ve Washington’ın aldığı karşılıklı yeni yaptırımların ardından Filipinler’in başkenti Manila’da ilk kez bir araya geldi.

Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlenen 50. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde bir araya gelen iki bakanın gündeminde Rusya ile ABD arasındaki işbirliği hakkındaki konular ve ayrıca Suriye başta olmak üzere uluslararası konular vardı.

Lavrov, görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Görüşmede ele alınan konular hakkında gazetecilere bilgi veren Lavrov'un açıklamalarından satırbaşları şunlar:

İdlib'de kurulan dördüncü gerilimi azaltma bölgesi ile ilgili en zor çalışmalar sürüyor. Moskova, Suriye konusunda Washington ile temasların devam etmesini umuyor.

BMGK’nın Kuzey Kore ile ilgili kararında, Rusya’nın sorunun çözümü ile ilgili önermiş olduğu yol haritası yer alıyor. Rusya, Kuzey Kore konusunda ABD ile diyaloğa açık ve ABD’den bu konuda karşılık bekliyor.

Tillerson görüşme sırasında Rusya’nın ABD’nin yaptırımlarına yanıt olarak aldığı karşı tedbirler konusunu gündeme getirdi, kendisine bu konuda gerekli açıklamalar yapıldı.

Tillerson’a siber güvenlik alanında işbirliği yapılması gerektiği hatırlatıldı.

Tillerson, ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi’nin Moskova’yı ziyaret etmek istediğini doğruladı.

Tillerson ile Rus ve ABD’li uzmanların orta ve yakın menzilli füzeler konusundaki diyaloğa başlamaları için görevlendirilmesi konusunda anlaşmaya vardık.

Ryabkov ile Shannon arasındaki temaslar devam ediyor, ikili gündem konuları ele alınacak.

ABD’Lİ GAZETECİNİN YAPTIRIM SORUSU YANITSIZ KALDI

Bu arada görüşme öncesinde basın mensupları salonu terk etmeye başlamışken ABD’li bir gazeteci, Washington’un Moskoya’ya uyguladığı yeni yaptırımlarına yönelik bir soru yöneltti. Lavrov ve Tillerson, soruyu yanıtsız bıraktı.

Etiketler :