KYB lideri Celal Talabani referandumdan önce hayatını kaybetti, yeni açıklandı...

KYB lideri Celal Talabani referandumdan önce hayatını kaybetti, yeni açıklandı...
Başta Irak, Türkiye ve İran'ın karşı çıktığı ve uluslararası kamuoyundan gelen uyarılara rağmen Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen referandumun baş aktörleri Mesud Barzani ile birlikte adeta "düşman kardeşi" olan eski Irak Cumhurbaşkanı...

Başta Irak, Türkiye ve İran'ın karşı çıktığı ve uluslararası kamuoyundan gelen uyarılara rağmen Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen referandumun baş aktörleri Mesud Barzani ile birlikte adeta "düşman kardeşi" olan eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği başkanı olan Celal Talabani'nin hayatını kaybettiği resmen açıklandı.

Celal Talabani 2012 yılında geçirdiği beyin kanaması sonrası felç olmuş ve sık sık tedavi için Almanya'ya götürülüyordu. Gayri meşru referandum sürecine girildiğinde ise kendisini ziyaret edenlerle çekilen fotoğrafları dışında görüntüsü kamuoyuna yansımadı, çünkü ağır hastaydı.

ÖLÜM TARİHİ EYLÜL'ÜN İKİNCİ HAFTASI

Eylül başında ise sağlık durumu yine çok ağırlaşan Talabani, 12 Eylül tarihinde Süleymaniye'den uçakla apar topar Almanya'ya götürüldü. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Talabani 12-15 Eylül tarihleri arasında hayatını kaybetti. Fakat hem Irak içi dengeleri, hem referandumu etkilememesi için ölümü açıklanmadı ve bu açıklama referandum sonrasına bırakıldı.

Talabani'nin gayri meşru bağımsızlık referandumunu sağ olarak gördüğü ve "içi rahat öldü" mesajı Süleymaniye merkezli Kürt halkına verilmek istendi. Bu bilgi Halk TV haber merkezine ulaşmış, ancak gelen bilgiyi teyit edemediğimiz için haberi yayınlamamıştık.

ÖLDÜ DİYE BİRÇOK HABERİ YAPILMIŞTI...

Talabani için önceki yıllarda da bir çok kez hayatını kaybettiğine dair haberler çıkmıştı, ancak bunları doğruyu yansıtmıyordu. 2012 yılında felç geçiren Celal Talabani'nin beyin ölümünün gerçekleştiği söylenmişti. Beyin kanaması geçirdikten sonra tedavi için Almanya'ya götürülmüştü. Bir yıl sonra ise Bağdat'a geri getirilmişti. Barzani'yi felç geçirdikten sonra 5 yıl boyunca gören eden olmadı. Haliyle bir çok kez hakkında öldü haberleri çıktı. Hatta haberlerden birini Irak devlet televizyonu bile duyurmuştu.

CELAL TALABANİ KİMDİR?

Celal Talabani kimdir : 1933 doğumlu olan Celal Talabani, Kürt siyasetinin Mesud Barzani ile birlikte lider isimlerinden biriydi. Partisi KYB Kuzey Irak'ın yönetiminde ve Bağdat'ta söz sahibi. Hukuk mezunu olan Celal Talabani, 2005 yılında Irak Cumhurbaşkanı oldu. 2012 yılında felç geçirdiğinde hala cumhurbaşkanıydı. Görev süresi 2014 yılında doldu.

YERİNE KİM GELECEK?

Talabani'nin yerine gelmesi beklenen iki kuvvetli aday var bunlar biri oğlu Kubad Talabani. Diğeri ise Irak Federal Meclisi tarafından yolsuzluk dosyaları nedeniyle Kerkük Valilğinden azledilen bölücü terör örgütü PKK'nın yakın dostu Necmeddin Kerim.

Etiketler :