Kuzey Irak'ta referandum yaklaştıkça gerilim artıyor: Kerkük'te çatışmalar kötüye işaret

Kuzey Irak'ta referandum yaklaştıkça gerilim artıyor: Kerkük'te çatışmalar kötüye işaret
Türkmen gazeteci ÖZdemir Hürmüzlü, Kerkük'te dün gece yaşanan olayları ele alarak son durumu HalkTV.com.tr'ye değerlendirdi.

Türkmen şehri olan Kerkük’ün 25 Eylül’de yapılması beklenen Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumu anayasaya aykırı olmasına rağmen kapsaması diken üstüne oturttu.

Dün gece, Kürt partilere mensup bazı yasadışı silahlı kişiler, şehir merkezinde bulunan Türkmen Milliyetçi hareketi genel merkezine saldırdı.

Partinin, korumaları karşılık verince çatışma çıktı, çatışmada bir saldırgan ölürken ikisi de yaralandı.

Olayın hemen ardından polis güçleri saldırını yerini kuşattı, konuyla ilgili bir soruşturma açtı.

Ardından Kerkük en işlek bölgelerinden Bağdat yolunda bulunan Irak Türkmen Cephesi Kerkük il başkanlğı, silahlı bir gurubun saldırısına uğaradı. Saldırıda ölü ve yatarlı olmazken bina maddi zarar gördü.

Diğer tarafta kentin en büyük Türkmen bölgelerinden olan Musalla’da, bazı Türkmen bürolarını saldırıya uğradı, büroları korumaya gelen polis güçlerinin arabası bir roket isabet etti, olayda ölü ve yaralı olmadı

Kerkük’te Türkmen büro ve bölgelerine saldırıların artmasının ardından Kerkük polisi kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Şehirde durumun sakin olmasına rağmen, referadum yüzünden şehirde kargaşanın çıkması an meselesi.

Öte yandan Irak Meclisi tarafından görevden alınan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, görevi bırakmamakta ısrar etmesi ve kendi taraftarlarına miting düzenletmesi, gerilimi daha da artıyor.

IŞİD'in Kerkük'ü tehdit edercesine kente yaklaşmasından sonra Peşmerge güçleri tarafından işgale uğrayan Kerkük'e o zamandan bu yana ilk defa farklı bir silahlı güç olan Haşdi Şabi'nin kente girmesi, Türkmenleri bir nebze rahatlattı. Kente gelen Haşdi Şabi, Kürt grupların kente astıkları bayrakları toplamaya başlaması, Bağdat yönetiminin uzun aradan sonra kentte ilk hamlesi oldu.

Referandum günü yaklaştıkça, kentte gerilim giderek artıyor.

Özdemir Hürmüzlü / Kerkük

Etiketler :