Kuleli Askeri Lisesi'nin yerine ne yapılacağı açıklandı

Kuleli Askeri Lisesi'nin yerine ne yapılacağı açıklandı
15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'nin yerine ne yapılacağını Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş açıkladı.

15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'nin yerine ne yapılacağı belli oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un yaptığı açıklamaya göre, Kuleli Askeri Lisesi'nin bir kısmı ulusal müze olacak, bir kısmına da Milli Savunma üniversitesi kurulacak.

CnnTürk'ten Zeynep Karamustafa'nın haberine göre, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından ne olacağı gündemde olan Kuleli Askeri Lisesi'nin geleceği belirlenmiş oldu.

Kuleli Askeri Lisesi'nin tarihi

Kuleli Askeri Lisesi, Üsküdar Çengelköy Boğazı kıyısında yer alıyor.

Kuleli Askeri Lisesi, 21 Eylül 1845 tarihinde “Mekteb-i Fünun-u İdadi” ismi ile Dolmabahçe Çinili Köşk’te öğretime açılmıştır.

1846-1872 yılları arasında Maçka ve Harbiye kışlalarında eğitimine devam eden Mekteb-i Fünun-u İdadi, 1872 yılında Kuleli kışlasına taşındı ve Kuleli Askerî İdadisi adını aldı.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın başlaması ile Pangaltı’daki Harbiye kışlasına nakledildi. Savaşın sona ermesi ile 1879’da tekrar Kuleli kışlasına döndü.

1912-1913 Balkan Harbi sırasında, hastane şekline dönüştü ve öğrencilerin bir kısmı, Adile Sultan Sarayı'na, bir kısmı da Beylerbeyi Sarayı’nın yanındaki binalara nakledildi.

1913 yılı sonunda tekrar bugünkü binasında öğretime başlayan Kuleli Askerî Lisesi, Temmuz 1920’de İngilizlerin talebi üzerine binasını tahliye ederek, sırasıyla Kâğıthane’deki çadırlarda, Maçka Kışlası ve Beylerbeyi Sarayı yanındaki binalarda öğretime devam etti.

Kuleli Askerî Lisesi, 6 Ekim 1923’te İstanbul’un kurtarılmasını takiben tekrar binasına taşındı.

Kuleli Askerî Lisesi, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle 6 Nisan 1941’de Konya’ya taşındı ve okul, askerî hastane hâline getirildi. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra 18 Ağustos 1947’de İstanbul’a intikalini tamamlayarak tekrar Kuleli kışlasına yerleştirildi. Kuleli Askerî Lisesi, 1964 yılında restore edilerek ahşap kısımları kaldırılmış, müteakiben kuleleri yeniden yaptırılmıştır.

1964-1981 yılları arasında ihtiyacın artmasıyla Kuleli binası dışındaki binalar yapılmıştır.

Okul, 1947 yılından beri görevine Boğaziçi’nin Çengelköy ile Vaniköy arasında bulunan bölgede devam etmektedir. Kuleli Askeri Lisesi'ne 2006 yılında dikilen dev Türk Bayrağı, 43 metrelik boyu ile İstanbul'un 2. en büyük Türk Bayrağı'dır. Bayrak, İstanbul'un birçok noktasından rahatça görülebilmektedir. Özellikle eklenen yüksek voltajlı projektörler, bayrağın geceleri de rahat görünmesini sağlamaktadır.

Etiketler :