Kral meyvesi denilen Liçi meyvesi nedir?

Kral meyvesi denilen Liçi meyvesi nedir?
30 Ağustos resepsiyonundaki menüde dikkat çekenlerden biri de Liçi meyvesiydi. İşte menüleri zenginleştirmek için başvurulan ithal meyve Liçi meyvesi ya da kral meyvesi...

Kökeni Çin olan Liçi meyvesinin diğer ismi Kral meyvesidir. Asya'nın güneyinde ve Güney Amerika'da yetişen bu meyve üzümden daha tatlı ve belirgin bir lezzete sahiptir. Hindistan, Vietnam, Filipinler, İsrail, ABD'nin Teksas, Florifa, Hawaii eyaletleri ve Kalifoniya eyaletinin kıyı kesimleri ve 

E

ndonezya'da yetişir.Türkiye'de ise sadece Mersin'in ilçelerinde yetiştirilmektedir. Çin'le özdeşleşmiş bir meyve olan liçi, zamanında halktan vergi olarak toplanmıştır.

Liçi meyvesi nedir? İçindeki vitaminler

Litchi, lychee, lichee olarak da bilinen Liçi içinde birçok vitamin ve mineral bulundurur. C vitamini bakımından yüksektir ve 9 tanesi günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda lif kaynağıdır. Kalsiyum, selenyum, bakır, fosfor ve magnezyum bakımından zengindir.

Liçi faydaları nelerdir?

C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücut direncini arttıran Liçi, lif kaynağı olduğundan ötürü de tok tutar ve kilo almama aşamasındaki insanlara yardımcı olur. Metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak kilo vermeye de yardımcı olur. Dikkat edilmesi gereken tek yanı üzüme benzeyen tadı ve şekerli yapısından dolayı diyabet hastalarının dikkatli tüketmesi gerekliliğidir.

Liçi nasıl yenilir?

Liçi, dışında sert kabukla çevrilidir. Soyulması oldukça kolay olan bu kabuk soyulduktan sonra ortasında şeftalidekine benzer çekirdek çıkarıldıktan sonra yenilebilir. Türkiye'de büyük alışveriş merkezlerinin tropikal meyveler reyonlarında bulunabilen liçi, soğuk ve nemli ortamda muhafaza edilmelidir.