Koray Aydın istifa etme sebebini açıkladı

Koray Aydın istifa etme sebebini açıkladı
MHP’den istifa ederek, Meral Akşener’in yeni kuracağı partiye katılma kararı alan Trabzon eski Milletvekili Koray Aydın istifasının nedenlerini bir bir anlattı

MHP’den istifa ederek, Meral Akşener’in yeni kuracağı partiye katılma kararı alan Trabzon eski Milletvekili Koray Aydın istifasının nedenlerini bir bir anlattı. Aydın, "Devlet beyin en son içtüzük görüşmelerinden sonraki izlediği tavırdan sonra da AKP ile ilişkisinin kalıcı olduğuna kanaat getirdim" dedi.

Düzenlediği basın toplantısıyla Meral Akşener ile kameralar karşısına geçen ve Akşener'in kuracağı partiye katıldığını açıklayan Koray Aydın istifasının nedenlerini Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'a anlattı. Bu kararı alırken çok düşündüğünü ve bunun kendisi için çok zor olduğunu söyleyen Koray, 'O partide bile kalsam Devlet beyi dinlemem. Kimse bana öyle bir desteği verdiremez. Zaten referandumda ayrı düştük. Bu da iki yüzlülük olur. MHP’nin AKP’nin dümen suyuna girmesini kabullenemiyorum. Bunu “Türkiye’nin beka meselesi var” diye izah edemezsiniz' diye konuştu.

İşte röportajın ilgili bölümü

- Nasıl oldu da MHP’den ayrılma kararı verdiniz?

Aslında çok zorlandım. Hani derler ya insanın ayakları geri geri gidiyor, diye. Öyle bir durumla karşı karşıya kaldım. Günlerdir ızdırap içindeyim. Hayatımın en zor kararını verdim. Bu kararı kendime göre değerlendirmeler yaparak aldım. Biz niçin siyaset yapıyoruz? Ülke için siyaset yapıyoruz. Ülkem elden gidiyor. 2019 bunun kritik noktası. Bize teslim edilmiş bir demokratik Türkiye Cumhuriyeti var. Bu demokratik cumhuriyeti kaybedeceğiz. Bunu görüyorum. Tayyip Erdoğan’ın yeniden kazanması halinde Atatürk’ün bize emanet ettiği en kıymetli varlığı kaybedeceğiz. Bunu kaybedersek ne olacağız, 3. dünya ülkesi olacağız. Benim çocuklarım nerede doğdu büyüdü, burada, torunlarım burda, sonraki nesiller de burada yaşayacak. Biz herkes gibi değiliz ki, burayı terkedip gidemeyiz. Analizlerimi bunun üzerine yaptım. Devlet Bey’in en son içtüzük görüşmelerinden sonraki izlediği tavırdan sonra da AKP ile ilişkisinin kalıcı olduğuna kanaat getirdim. Uyum yasalarında da aynı desteği vereceğini ilan etti.

O zaman saflar belli. Bi tarafta MHP ve AKP safları var, benim o saflarda yer alma şansım yok. O partide bile kalsam Devlet beyi dinlemem. Kimse bana öyle bir desteği verdiremez. Zaten referandumda ayrı düştük. Bu da iki yüzlülük olur. MHP’nin AKP’nin dümen suyuna girmesini kabullenemiyorum. Bunu “Türkiye’nin beka meselesi var” diye izah edemezsiniz. Beka meselesi varsa, bunun sorumlusu kişiye Türkiye’nin geleceği teslim edilebilir mi? Haksızlık karşısında bütünleşemiyorsak, biraraya gelemiyorsak bu zalimin ekmeğine yağ sürmek değil midir? Bu zalim düzenin devamı için tavır koymak değil midir? Devlet Bey’in görevi ana muhalefet partisi liderine laf yetiştirmek mi? O zaman Türkiye için bir inisiyatif alınması gerektiğini düşünüp, ülkem adına bir inisiyatif aldım.

- Henüz kurulmamış bir partiye geçiyorsunuz, bu risk değil mi?

Ben tesadüflerle hareket eden bir siyasetçi de değilim, beni tanıyan herkes bunu bilir. Sokağın nabzını tuttuk, her tarafla konuşuyoruz. Ben böyle bir dip dalgası hiç görmedim. Müthiş bir bir dip dalgası geliyor. Bu arada araştırmalar yaptık gördük ki kurulacak parti 3 partiden de oy alacak. En çok oyu AKP’den alıyor. Aşağı yukarı 8-9 anket yapıldı, bir tane de ben yaptırdım. AKP’den 12 puan alıyor. Baktım AKP zaten 2015 haziranında yüzde 40 düşmedi mi? Zaten 10 puan geri gelmişti. Demek ki o kitlenin kafası karışık, yeni adres boşluğu doldurabildiği taktirde o kitle o partiye oy verecek. Bu anketlere net şekilde de yansıyor. Onun dışında hem MHP hem CHP den de ciddi oy alıyor. Hatta ben bu oylarla ana muhalefet olabileceğini gördüm. Ayrıca 3 tane de Meral hanımı cumhurbaşkanı aday göstererek aday yaptırdık.

- Nasıl sonuç aldınız?

Birinci turda Erdoğan kazanamıyor, kesinlikle. Zaten ilk turda kazanamazsa ikinci turda, aldığı oyu bile alamaz.

Meral Hanım’ın kadın kişiliğinin büyük avantaj sağladığını gördük. Her düşünceden insan onu yumuşak, daha sempatik buluyorlar. Bu bir avantaj siyaset dünyasında. O zaman bu siyasi avantajın en iyi şekilde kullanılması lazım. Ve anketlerde şunu da gördük. AKP oy kaybediyor, birer birer oylarının düştüğünü gördük. Zaten onun iktidar politikalarına da yansıdığını gördüm. Metal yorgunluğuyla ifade edilen sihirli cümlenin arkasında uğradığı ciddi oy kaybı var. Şuna inanıyorum: Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2019’da bu kurulacak partinin adayıyla, Tayyip Erdoğan başbaşa kalmalı. Bu ikisi başbaşa kalırsa bana göre Erdoğan’ın hiç şans yok. Hatta ilk turda aldığı oyu bile alamayacağını iddia ediyorum.

- Siz kesin katılma kararını ne kadar süre önce verdiniz?

Aslında 1.5 aylık bir serüveni var, bu konuda bir baskı vardı. Ama ben karar vereli herhalde 15 gün filan oldu.

Geçmişte rakip, 3 iddialı isim Meral Hanım, Ümit Özdağ ve siz şimdi aynı çatı altında Akşener’in liderliğinde biraraya geliyorsunuz. Bir kan uyuşmazlığı, çekişme yaşanabileceği endişesi taşıyor musunuz?

Ben bu kararı alırken, bunu milli görev olarak görerek bu kararı aldım. Bu şuurla alınan bir karar, liderlik beklentileri ile örtüştüğünde ikincisi geride kalır. Şu anda Türk milletinin bizden beklediği, kısır çekişmelerle birbirini engellemeye çalışmak değil, mevcut iktidarı alaşağı etmektir. Eğer olaya böyle bir perspektiften bakıyorsanız, hislerinizi ve hırslarınızı bu işe katma hakkı yoktur. Ben şimdi ülkemin geleceği ile ilgili verdiğim bu kararda Meral hanım liderliğinde bir parti kuruyoruz. Asla böyle bir çekişme olacağını düşünmüyorum. Çünkü kendi aramızda uzun uzun konuştuk. Birbirimizi de ikna ederek geliyoruz bu noktaya. Dolayısıyla ortaya koyduğumuz temel kabuller var, bu benim için de Meral hanım da geçerli. Bunların bağlayıcılığını sağlayan ise ülke sevdamız, aşkımız. O nedenle böyle bir sıkıntı bekleyenler avuçlarını yalarlar.

Etiketler :