Konuk Yazar Özge Günerken: Haydi yapalım

Konuk Yazar Özge Günerken: Haydi yapalım
Bu köşeyi takip edenler ara sıra kafayı “çevre kirliliği”ne taktığımı bilir.Hayatında tek bir çöpü bile sokağa atmamış, çöp kutusu bulamadığında atılacakları cebinde biriktirmeyi tercih eden biri olarak, yemyeşil...

Bu köşeyi takip edenler ara sıra kafayı “çevre kirliliği”ne taktığımı bilir.

Hayatında tek bir çöpü bile sokağa atmamış, çöp kutusu bulamadığında atılacakları cebinde biriktirmeyi tercih eden biri olarak, yemyeşil çimlerin üzerinde çekirdek dağları görünce çığlık atasım geliyor.

Şöyle bir vapur keyfi yapayım dediğimde, iskeleye yaklaşırken denizin yüzeyinde biriken envayi çeşit çöpün görüntüsü tüylerimi diken diken ediyor.

Denizde pet şişe görünce çıldırıyorum.

Parklarda bomboş duran çöp kutularının hemen yanı başında yerde duran cips poşetleri, beni cinnetin eşiğine getirebiliyor.

Hakikaten, biz çevreye karşı nasıl bu kadar duyarsız olabiliyoruz?

“Temizlik imandan gelir” sözü ile büyüyüp, sözde temizliği ile övünen bir millet nasıl olur da sokağını, denizini, ormanını, havasını bu denli kayıtsızca kirletebilir?

Titiz diye geçinen ev hanımları! Salonunuzu, mutfağınızı, banyonuzu, odalarınızı bu kadar temiz tutarken, neden dışarı çıkınca elinizdekini yere atmaktan sıkıntı duymuyorsunuz?

Anneler babalar! Neden çocuklarınıza doğayı koruyup sevmeyi, çevreyi temiz tutmayı öğretmiyorsunuz?

Merkezi ve yerel yönetimler! Türkiye’nin kentleri çöp içinde. 80 milyon kişiyiz; bu iş daha çok temizlik görevlisi veya aracı ile çözülemez. Halkın farkındalığını artırmak, çevreyi tıpkı evlerimiz gibi temiz tutma bilincini herkese aşılamak için neden daha fazla gayret göstermiyorsunuz?

Üniversiteyi kazanacak kadar kafası çalışan genç arkadaşlar! Eğlenmek, gezmek, tozmak hakkınız… da, neden eğlenirken arkanızda çöp yığınları bırakıyorsunuz?

Bu kadar mı zor, çöplerinizi bir poşete koyup onu da giderken ilk gördüğünüz çöp kutusuna atmak?

*

Yazarken sinirlendim yine.

Neyse, sinirlerimin yatışmasına neden olan harika bir organizasyon düzenleniyor yarın.

Adı; “Let’s Do It-Haydi Yapalım” hareketi.

Fikir; 2008 yılında küçücük Baltık ülkesi Estonya’dan çıktı. 50 bin kişi bir araya gelerek, ülkenin her yerindeki 10 bin ton çöpü 5 saat içinde temizledi. Eylemin görüntüleri viral olunca, farklı ülkelerde de benzer çalışmalar yapıldı; katılımcı sayısı 2.5 milyona vardı.

Bugüne kadar ise toplam 100’den fazla ülkede temizlik düzenlendi ve 9 milyon gönüllü bu etkinliklerde yer aldı.

Let’s Do It! modeli 2012 yılı boyunca Dünya Temizliği (World Cleanup) kampanyasıyla, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkede uygulandı. 2012’de Türkiye’de 5 noktada yapılan temizliklere yaklaşık bin 300 kişi katıldı. Tamamen gönüllü bir ekip 11 Mayıs 2013’de Türkiye Temizliği’ne 17 şehirde, 62 farklı noktada, yaklaşık 8 bin kişi olarak devam etti. Böylece 30.4 ton atık ortadan kaldırılmış oldu.

Yarın, projenin 10. yılında tüm dünya ile aynı anda Türkiye’nin de çeşitli kentlerinde temizlik yapılacak. Etkinliğin İzmir adresi, İnciraltı Kent Ormanı.

JCI İzmir, Siyamder, Decathlon Balçova, Decathlon Gaziemir ve Balçova Belediyesi’nin katkılarıyla, İzmir’in cennet mekanlarından biri olan ancak çevre bilincinin yetersiz oluşu nedeniyle çöplerle dolup taşan İnciraltı Kent Ormanı tüm katılımcılarla birlikte tertemiz yapılacak.

İmkanı olan İnciraltı’na gitsin. Oraya uzak olanlarsa bence, arkadaşları ve aileleri ile organize olsun. Ellerine poşetlerini alıp yarın sabah kendi bölgelerinde bir yer seçip temizlesin.

Kimbilir belki birileri sizi görür, “Ne yapıyorsunuz kardeş?” der. Açıklar, ufkunu açarsınız. Belki o da katılır size, bu çabaya katkı koyar.

Mesaj basit: Doğamıza, kentlerimize, çevremize hep birlikte, kardeşçe sahip çıkıyoruz. Çünkü Dünya, evimiz.

Etiketler :