Kolombiya’da bir işçi lideri daha öldürüldü

Kolombiya’da bir işçi lideri daha öldürüldü
Sendikal hak ihlallerinin en çok olduğu ülkeler arasındaki Kolombiya’da bir işçi lideri daha öldürüldü.

Sendikal hak ihlallerinin en çok olduğu ülkeler arasındaki Kolombiya’da Ulusal Tarım işçileri Sendikası genel başkanı Alberto Ramon Acosta öldürüldü.

Ülkenin ortasındaki Guacari kasabında oğlunun futbol maçını izlediği sırada motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına Acosta, Yaralı olarak hastaneye götürüdüğü ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği açıklandı.

Aynı zamanda Valle del Cauca şeker kamışı işçilerinin de lideri olan Roman Acosta cinayetiyle ilgili bir kişi gözaltına alındı.

İnsan hakları örgütleri: Paramiliter güçleri durdurun

Haziran ayında açıklanan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Küresel Haklar İndeksine göre Kolombiya cezasız kalan rekor sayıdaki sendikacı cinayetiyle sendikal hakların en çok ihlal edildiği ülkelerden biri olmaya devam ediyor. Rapor,  Postobon adlı bir organizasyonun ülkede sendika karşıtı saldırgan bir politika yürüttüğü ve Ağustos 2016 itibariyle 3 binden fazla sendikalı işçinin atılmasında rol oynadığını belirtiyor.

BM’ye göre 2017'nin ilk 4 ayında en az 41 toplum liderinin öldürüldü. Hükümetin verilerine göre ise 1 Ocak 2016 ile 1 Mart 2017 arasındaki 14 aylık zamanda 156 toplum lideri öldürüldü.

İnsan hakları grupları Kolombiya hükümetini, sık sık yerli aktivistleri ve insan hakları savunucularını hedef alan paramiliter güçleri durdurmaya çağırıyor.

ELN’den hükümete cinayetleri durdur çağrısı

Öte yandan hükümetin barış görüşmeleri yürüttüğü ülkenin ikinci büyük silahlı örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) de toplum liderlerine düzenlenen suikastların durdurulması için çağrı yaptı. ELN 2017’de sadece Cauca'da 11 toplum liderinin öldürüldüğünü belirterek protesto gösterilerinin kriminalize edilmesine de karşı çıktı.

İlgili Haberler
Etiketler :