Dikkat, kışın kepek sorunu artıyor! Ne yapmalı?

Dikkat, kışın kepek sorunu artıyor! Ne yapmalı?
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, havaların soğuması ile genellikle kış aylarında cildin kuruduğunu ve bu nedenle saç derisinde kepeklenme ile kaşınmanın olduğunu söyledi.

Dikkat, kışın kepek sorunu artıyor! Ne yapmalı?

Saçlarda meydana gelen kepeğin birçok kişinin sorunları arasında olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, havaların soğuması ile genellikle kış aylarında cildin kuruduğunu ve bu nedenle saç derisinde kepeklenme ile kaşınmanın olduğunu söyledi.

Dermatec Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, “Saçla ilgili birçok hastalıklar vardır. Bunlar doğrudan doğruya saçlara ait mikroplu birtakım hastalıklar olabildiği gibi, vücudun bütününü ilgilendiren birtakım hastalıklar da saçlar üzerinde zararlı etkiler yapabilir. Bu arada vücudun bakımına, beslenişine bağlı olan açlık, vitaminsizlik gibi haller, şeker hastalığı gibi bünye bozuklukları saçlara zarar verebilir. Başlıca hastalıklar, saç dökülmesi, saçkıran hastalığı, kepek (sebore) hastalığıdır” dedi.

Kepeğin ölü hücrelerin dökülmesi olduğunu ifade eden Dr. Ertek, “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı herhangi bir dönemde kepeklenme sorunu ile karşılaşmaktadır. Özellikle kepek problemi koyu renkli kıyafetler giyildiğinde belirgin hale gelir. Birçok insan kepek problemini ya saçlarını çok yıkamaktan ya da az yıkamaktan dolayı kaynaklandığını düşünürler. Saç düzenli olarak şampuan ile yıkanmazsa kafa derisindeki yağ hücreleri kepek oluşmasına neden olabilir. Öte yandan saçı sık sık şampuanlamak da kafa derisini tahriş edip kepeğe neden olabilir. Bunun yanı sıra havaların soğuması ile genellikle kış aylarında cilt kurur. Cildin kuruması saç derisinde kepeklenme ve kaşınmanın en büyük nedenidir” diye konuştu.

Kepeğe karşı ne yapmalı?

Dr. Ertek, “Öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekir. Çünkü beslenmede problem varsa bundan ilk etkilenecek organınız saçlarınızdır. İşlenmiş hazır gıdalardan uzak durmak, bol bol su içip, meyve sebze tüketmek önemlidir. Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir beslenme düzeni tercih edin. Aşırı miktarda zararlı kimyasal içeren şampuanlardan uzak durun. Saçlar yıkanırken deri kısmı çok hırpalamamaya özen gösterin. Saçlarınızı yıkarken tırnaklarınızla birlikte saç derinizi çok ovalarsanız saç deriniz kalkar ve kepek oluşumu görülür. Saçın hangi aralıklarla şampuanlandığı kadar şampuanlarken saç derisine masaj yapılması ve ardından bol suyla saçta şampuan kalmayacak şekilde iyi bir durulama yapılması da önemlidir” şeklinde konuştu.