Kırım'daki Rus işgal yönetiminden AGİT'in kararına tepki!

Kırım'daki Rus işgal yönetiminden AGİT'in kararına tepki!
Kırım’daki işgalci Rus yönetimi, AGİT Parlamenter Asamblesi’nin (AGİT PA) Rusya’ya Kırım’ı Ukrayna’ya geri verme çağrısını "çakallar sürüsünün uluması" olarak adlandırdı.Kırım’ın işgalci yönetimi, AGİT...

Kırım’daki işgalci Rus yönetimi, AGİT Parlamenter Asamblesi’nin (AGİT PA) Rusya’ya Kırım’ı Ukrayna’ya geri verme çağrısını "çakallar sürüsünün uluması" olarak adlandırdı.

Kırım’ın işgalci yönetimi, AGİT Parlamenter Asamblesi’nin Rusya’ya Kırım’ın işgaline son verme çağrısını "çakallar sürüsünün uluması" olarak adlandırdı.

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Başbakan Yardımcısı Georgiy Muradov, "Tüm bu çok sayıda küçük saldırgan devletin ve siyasetçilerinin Rusya’ya yönelik girişimleri rahatsızlık verici. Ayıyı parçalara ayırmak isteyen, ama bunu asla başaramayacak çakallar sürüsünün ulumasına benzetebileceğimiz bir durum meydana geliyor" diye konuştu.

"Böyle kararları kabul etmeden AGİT PA’nın bu konuda önce Kırım halkının fikrini sorması gerektiğini" savunan işgal yönetimi temsilcisi, hiçbir çağrı ve kararın Kırımlıların güya 2014 teki "referandumda" yaptıkları "seçimini" değiştiremeyeceğini iddia etti.

Muradov ayrıca, Rusya’nın "Kırımlıların seçimini" savunmak için yeterince askeri, siyasi, ekonomik ve tabii kaynaklara sahip olduğunu söyledi.

Bilindiği gibi AGİT Parlamenter Asamblesi, Minsk’te 7 Temmuz’da 26. Genel Kurulu toplantısı sırasında, "Ukrayna toprak bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden sağlanması" kararını kabul etti. Kararda, Rusya’ya Kırım’ın işgaline son verme çağrısında bulunuluyor.

Karar için 91 asamble üyesi "evet" oyu kullanırken, 15’i "hayır" dedi, 3’ü de çekimser kaldı. Rusya oylama sırasında "hayır" oyu kullandı.

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya Ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.

18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.

Kaynak: Qırım Haber Ajansı (QHA)

Etiketler :