Kılıçdaroğlu: Muhtarlar güçlü olduğu zaman demokrasi güçlü olacaktır

Kılıçdaroğlu: Muhtarlar güçlü olduğu zaman demokrasi güçlü olacaktır
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'da muhtarlar ile bir araya geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir dizi ziyaret için gittiği Manisa'da muhtarlar ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, muhtarlar buluşmasında bir konuşma gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, muhtarların sorunlarına çözüm önerilerini anlattı ve "Muhtarlar güçlü olduğu zaman demokrasi güçlü olacaktır. O zaman Türkiye gerçekten güzel, cennet bir ülke olur" dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun satırbaşları şöyle: 

"Sevgili muhtar kardeşlerim sorunları dinledim. Muhtarlık bütçesinden bahsedildi, tarım sulamasına kota gelmesinden bahsedildi.. Kadınlara toplumsal desteğin verilmesi gerektiği ifade edildi. TBMM Kadın Araştırma Komisyonu kuruldu. Kadın muhtarlarımız dikkatle takip edecektir. 

Ortak sorunlarımız var. Belediye başkanlarının temel görevlerinden biri zaten size yardımcı olmaktır. Yine çiftçi arkadaşlar, emeklilikte yaşa takıldıklarını ifade ettiler.

Muhtarlarla ilgili CHP'nin düşüncelerini anlatacağım. 

1. Muhtarlık kurumu çok değerlidir.
2. Muhtarlıklar demokrasinin temel taşıdır. 

Muhtarlık kurumu ne kadar güçlendirilirse Türkiye'de demokrasinin alt yapısı o kadar güçlü hale gelir. İlk seçim 1833 yılında bir muhtarlık seçimidir. Milletvekili, başbakan seçimi değil. Bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. 1833 yılını hiçbir muhtar arkadaşımın, siyasetçinin unutmasını istemem. Muhtarlara ve muhtarlıklara bütün siyaset kurumunun saygı göstermesi lazım.

82 ayrı kanunda ve 354 maddede 'muhtar' adı geçer. Bir kanun çıkar, o kanun çıkarken muhtarların hiç haberi yoktur. Muhtarlar için temel bir kanuna ihtiyaç var. Kanun, genelge çıkıyor muhtarın haberi yok. Bu tür düzenlemeler yapılırken mutlaka muhtarların görüşü alınması lazım. Türkiye Muhtarlar Birliği olması lazım. Neden yok? Türkiye Belediyeler Birliği var. Sayısal olarak siz çok daha fazlasınız. Parçalı yapı var. Parçalı yapı sizin gücünüzü azaltır. Belli siyasi görüşlere oy verebilirsiniz bu demokrasinin gereği ama ortak ses çıkarmanın yolu birliktelikten geçiyor. 

Seçimler olur gideriz. Kabine gireriz. Milletvekili listeleri, Cumhurbaşkanı adayı listeleri vardır. Yani birleşik oy pusulası vardır. Muhtarlar için neden yok? Siz değersiz misiniz? Sizin değeriniz yok mu? Ülkeyi yönetenler bunun neden farkında değil? Niye sizin birleşik oy pusulanız yok? Belediye başkanı, milletvekili için oy kullanan vatandaş sizler için de oy kullanıyor. Sizin neden yok? Siyaset kurumu önem vermediği için. "Getirmezseniz, kusura bakma arkadaş sana oy vermeyeceğim" demeniz lazım. Dolayısıyla birleşik oy pusulası siyaset kurumunun size duyması gereken bir saygının da gereğidir.

Muhtarlık Evi. Oturacağınız yer bile belli değil. Neden yok? Devlet bunu yapamaz mı? Belediye binası, cumhurbaşkanlıklar görüyoruz. Yasal olarak yeri olmayan tek yer muhtarlıklar. Tek tip bina lazım, Türkiye genelinde herkes bilmelidir ki burası Muhtarlıktır. Muhtarlığın da kendisine göre bürokrasisi vardır. Tek başına bunu yapmaya çalışıyorsunuz. Neden yardımcınız yok? Milletvekillerinin 3 tane danışmanı var. 10 milyon işsizimiz var. Yanlarınıza birer kişi atandığı zaman sorun bitiyor. Bu söylediklerim hayal değil, olması gerekiyor. Niye muhtarlıkların bu kadar üzerinde duruyorum nedeni şu memlekette demokrasi iflas etmek üzere. Demokrasi güçlendikçe bütün bu sorunlar aşılıyor. Muhtarlıkların güçlenmesi lazım. 

Köy Tüzel Kişiliklerine ait mallar Büyükşehirlere ait oldu. Niye aldılar? Siz yönetemiyor muydunuz? Niye elinizden aldılar? Sizin elinizden o malları, mülkleri alırken sizlere sordular mı? Bir gece bir kanun çıktı. Köyden sorumlu olan sizsiniz, elinizden malı alan başkaları. Elinizden malları alanlara oy verecek misiniz? Verirseniz itiraz edemezsiniz. Köy Tüzel Kişiliklerinin yeniden oluşması lazım. El konulan malların tekrar iade edilmesi lazım. Orayı yönetiyor zaten. 

Muhtarlık bütçesini ben ilk dile getirdiğimde muhtar arkadaşlarının büyük kısmı inanmamıştı. Niye olmasın? Kaynağı ne dediler? Kaynağı da var. Emlak vergisi almıyor mu belediyeler? Bunun bir kısmını niye muhtar bütçesi olarak ayırmıyorsunuz? 

Bir mahallede ya da bir köyde kimin fakir ya da zengin olduğunu en iyi mahallenin muhtarı bilir. ODTÜ'de bir hocamız, yoksulluk araştırması yapmak ister. Uluslararası bir kuruluşun önerisi ile. Hocamız ODTÜ'nün lojmanlarında oturuyor. Yoksullar nerede? Kimle konuşacak? Birisi demiş ki, kentlerde mahallenin bakkalı ya da muhtarına gideceksiniz en iyi onlar bilirler. Sosyal yardımların muhtarlar aracılığıyla dağıtılması lazım. Muhtarlığın arkasında özel bir siyasal destek yoktur. 

Mahalle muhtarları, bir bakarlar ki belediye meclisinde mahallesi ile ilgili karar alınmış ama haberi yok. Nasıl muhtarlık yapacak? Vatandaş gelip soracak. Olması gereken mahalle ile ilgili karar alınacaksa, o kararın görüşüldüğü meclis toplantısına muhtar katılarak, görüşünü bildirmeli. Sen mahalle ile ilgili karar alıyorsan, mahallenin muhtarına soracaksın. Böylece mahallede neyin olup olmadığını öğrenmiş olacak. Bu talebi de dile getirin. 

Muhtarlıklar seçimle geldiniz. Muhtarlıklar bir kamu olarak tanımlanmıyor. Muhtarların büyük çoğunluğu bundan haberi bile yok. Bir belediye bir kamu kuruluşu ile ortak proje geliştirebilir ama muhtarlık ile yapamaz kanuna göre. Sizi halk seçti, neden yasak? Demokrasinin temel taşı diyoruz ama kamu kurumu saymıyor kanun. Ortak bir ses çıkmıyor ama. Türkiye Muhtarlar Birliği yok ki nasıl çıksın?

Bir dönem hiç para verilmezdi size. Şimdi belli bir aylık veriyorlar adı ödenek. İzne ayrıldığınız zaman ödeneğiniz kesiliyor. Asgari ücretten de aşağı zaten. Milletvekili, belediye başkanı, cumhurbaşkanı izne ayrılınca kesiliyor mu hayır. Neden ses çıkarmıyorsunuz, neden talep etmiyorsunuz?

Ben sizden oy istemeye gelmedim. Sizden istediğim kendi haklarınıza sahip çıkın ve o hakkı size teslim etmeyenlerle mücadele edin. Ben sizin sözcülüğünüzü yapıyorum. Sizin haklarınızı size teslim etmiyorlarsa bu yanlıştır. Ben bütün olaylara sosyal kimlikler üzerinden bakıyorum. Etnik kimlik, yaşam tarzı veya inanç üzerinden siyaset yapanların memlekete faydası yoktur. Muhtarların sorunu var çözeceksin. 10 milyon işsiz var çözeceksin. Siyasette kavga insanlara zarar veriyor. Zaman kaybına yol açıyor. Siyasetin görevi sorunları çözmektir, yaratmak değildir. Eğer yaratıyorsa o siyaset başarılı değildir. Benim sorumluluğum var doğru ama her birinizin de var. Muhtarlık Kanunu hazırladık, muhtarlıklara gönderdik bakın diye. Belki çoğunuzun haberi yok. Bu da bizim eksikliğimiz. 

Emlak Vergisi'nden muhtarlık bütçesi için pay ayrılabilir. İcra dosyaları geliyor size dağıtın diyorlar. Posta memuru musunuz siz? Aynı şeyi size yaptırıyorlar 'bedava' yapacaksın diyorlar. Ona maaş veriyorsun, imkan sağlıyorsun hakkı mı hakkı. Ona o hakkı veriyorsan, aynı işi yapana da aynı hakkı vermek zorundasın. EYT'lilere söyledim. Muhtar seçildiniz diyelim, bir süre sonra da seçimi kaybettiniz. Hangi haktan yararlanacaksınız? Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1971 yılında Aile Destekleri Sigortası'nı getireceğine dair kanun çıkarmış. 50 yıldır neden bu kanun çıkmıyor? Fakirin, fukarının oyunu almak için. Devlet yardımını vatandaşın hakkı olarak kabul edecek. Bu sigorta dalının çıkması lazım. 21. yüz yılın Türkiye'sinde kadınların gidip pazar artığı toplamaması lazım. Bunların düzelmesi lazım. 

Muhtarlar güçlü olduğu zaman demokrasi güçlü olacaktır. O zaman Türkiye gerçekten güzel, cennet bir ülke olur."

Etiketler :