Kıbrıs'ta flaş gelişme: Türk Savaş gemisi takibe aldı!

Kıbrıs'ta flaş gelişme: Türk Savaş gemisi takibe aldı!
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Fransız ve İtalyan şirketlerle Kıbrıs adasının güneyinde sondaj çalışmalarına başlaması üzerine Türk Deniz Kuvvetlerine ait TCG Gökçeada Fırkateyni bölgeyi takibe başladı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Fransız ve İtalyan şirketlerle Kıbrıs adasının güneyinde sondaj çalışmalarına başlaması üzerine Türk Deniz Kuvvetlerine ait TCG Gökçeada Fırkateyni bölgeyi gönderdi.

Genelkurmay Başkanlığından, TCG Gökçeada'nın, doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adına sondaj faaliyetinde bulunabileceği değerlendirilen West Capella isimli gemiyi izleme görevi gerçekleştirdiği bildirildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin enerji bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamaya göre, “Onesiphoros 1” adı kuyunun yaklaşık 75 günde tamamlamayı umuyor. Ancak bu çalışmalar, adanın birleştirilmesi için Kıbrıs Türk ve Rum toplumları arasında İsviçre’de yapılan müzakerelerin geçen hafta tartışmalı bir biçimde ve sonuçsuz kapanmasından hemen sonra başlaması ve Rum Yönetiminin Türk tarafını hiçe sayması gerginliği artırdı.

Türkiye, Rum yönetiminin adanın hidrokarbon kaynaklarını tek yanlı olarak çıkartma yetkisine sahip olmadığını savunan Türkiye bölgeye TCG Gökçeada fırkateynini gönderdi.

DIŞİŞLERİ'NDEN SERT AÇIKLAMA

Ankara’nın Rum yönetiminin adanın hidrokarbon kaynaklarını tek yanlı olarak çıkartma yetkisine sahip olmadığı açıklamasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir açıklama yapmıştı. Çavuşoğlu, gelişmeyi “Rum tarafının samimiyetsiz olduğunun göstergesi” olarak yorumlamıştı.

YUNANİSTAN'DAN YANIT

Yeni bir açıklama da Yunanistan’dan geldi. Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Selanik’te konuştu. Yunanistan'ın Selanik şehrinde, Yunanistan- Sırbistan- Bulgaristan görüşmesinde konuşan Çipras, “Barış, istikrar ve işbirliğine saygı duymayan bir komşumuz var” dedi.

Tsipras, “Ulusal haklarımızı korumak için hep hazırız. Barış, istikrar ve işbirliğine saygı duymayan bir komşumuz var. Dış politikada bir deyim var, köpeğin kendini koruması için havlamasına gerek yok. Biz de çok havlamıyoruz sonuç getirmek istiyoruz. Çok olay çıkarmaya gerek yok” dedi.

TCG GÖKÇEADA BÖLGEDE

Öte yandan bu gelişmelerin ardından TCG Gökçeada fırkateyni sondaj gemisini izleme kararı aldı. TSK’nın internet sitesinde yer alan “günlük faaliyetler” bölümünde, “TCG Gökçeada, Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adına sondaj faaliyetinde bulunabileceği değerlendirilen West Capella isimli gemiyi izleme görevi icra etmektedir” denildi.

Etiketler :