KESK: Bir yılda 150 bin emekçi ihraç edildi

KESK: Bir yılda 150 bin emekçi ihraç edildi
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’de kanun hükmünde kararnamelerle son 1 yılda 150 bin kamu çalışanının ihraç edildiğini söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, geçen 1 Eylül’den itibaren çıkarılan KHK’lerle 150 bin kamu çalışanının açığa alındığını belirterek, açığa alınan emekçilerle dayanışma içinde olduklarını kaydetti. Açığa alınmalarla ilgili bayramdan sonra ulusal ve uluslararası alanlarda girişimlere başlayacaklarını vurgulayan Bozgeyik, referandumda evet oyu vermeyen kesime baskı uygulandığını da aktardı.

Mehmet Bozgeyik, Gaziantep’te sendika üyeleriyle bir araya geldi. Bozgeyik toplantıda şu açıklamayı yaptı:

* KESK olarak en başından beri bu süreci takip ediyor ve demokratik yollardan mücadele ediyoruz. Açığa alınan, ihraç edilen üyelerimizle maddi ve manevi dayanışma içerisindeyiz.

* KHK’lerle sadece kamu çalışanları ihraç edilmiyor, halkın iradesinin temsil edildiği parlamentoda fiilen ortadan kaldırılmış oluyor. Hükümet, 16 Nisan referandumunda oy vermeyen kesime referandumun ardından baskı süreci başlatmıştır.

Rakamlar şişiriliyor

Öte yandan KESK, hükümet ile Memur-Sen’in imzaladığı 2018 için yüzde 4+3.5, 2019 için de yüzde 4+5 zam öngören toplusözleşmeyi inceleyerek dosya hazırladı. KESK, kamu çalışanlarının birikmiş sorunlarına ilişkin elle tutulacak hiçbir şeyin olmadığı mutabakatın, “komik duruma düşme pahasına da olsa, kümülatif hesaplarıyla şişirilen rakamlarla kapatılmaya çalışıldığını” belirtti.

Uçurum kapanmaz

* AKP ve Memur-Sen kamu emekçisinin maaşının 2018 için yıllık kümülatif yüzde 7.64 artacağını böylece hedeflenen enflasyonun (yüzde 6.5) üzerinde bir artış yapıldığını iddia etmektedir. 2018’de maaşlara yapılan artışın yıllık karşılığı yüzde 7.64 değil, yüzde 5.82’dir. 2019’da da maaşlarda yüzde 9.20 değil, yüzde 6.6 artış olacak.

* Memur-Sen’in talepleri ile “kazanım” olarak imza attığı mutabakat arasındaki uçurumu kapatmanın mümkün olmadığını, ilk 4 maddesi standart olan toplam 263 maddelik toplusözleşmeden 258 kazanım çıkmayacağını en iyi yine kendileri biliyor.

Çürümeye terk

* Hem toplusözleşmeye göre 2018 Ocak ayından itibaren verilecek çocuk aile yardımı tutarlarının zaten çok düşük olması (6 yaş üstü çocuklar için 28 TL, 6 yaş altı çocuklar için 56 TL) hem de bu tutarların yüzde 50 artırımlı olarak ödenmesinin çocuğun en az yüzde 40 engelli olma şartına bağlanmasının önemli bir “kazanım” gibi sunulmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

* Bir önceki toplusözleşmede çalışma yapılmasına karar verilen konulardan: 4-C kapsamındaki geçici personelin sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilmesi, refakat izninin kullanılmasına yönelik sorunların giderilmesi, kadro dereceleri, sivil memurların hukuki durumları ile işçilikte geçen sürelere ilişkin konularda çalışma yapılması, fiili hizmet süresi zammı konuları yeni sözleşmeden çıkarılmıştır. Böylece bir önceki toplusözleşmede yer alan, iki yıldır hiçbir adım atılmayan, kamu emekçileri açısından temel konular çürümeye terk edildi.

Etiketler :