Kerkük, Bağdat hükûmetinin kontrolüne giriyor

Kerkük, Bağdat hükûmetinin kontrolüne giriyor
Kerkük merkezi hükümetin kontrolüne geçiyor... Dün sabaha karşı Irak ordusu Kerkük'te harekete geçti.

Irak ordusu, Türkmen kenti Kerkük'te Peşmergenin elinde olan bazı askeri üsleri yeniden kontrol altına aldığı bildirildi.

Kentte gerilim hat safhadayken yaşanan bu gelişmelerin, Irak ordusunun bir kurşun atmadan bu uçları yeniden kontrol altına alması dikkat çekti. Merkezi Hükûmete bağlı güçlerin kontrolüne giren bu noktaların petrol kuyularının yanında olması ise dikkat çekici.

Bu konuyla ilgili resmi açıklama Irak içişleri Bakanı'ndan geldi.

İçişler Bakanı, Irak merkezi güçleri Kerkük'te IŞİD sonrası yeniden bu bölgeleri kontrol altına aldığını söyledi. Bu kapsamda bir Kürt askeri yetkilisi Irak güçleri Kerkük'ün etrafında Peşmerge üslerini boşaltmasını istediğini iddia etti.

Federal Parlamento tarafından yolsuzluklar nedeniyle görevden alınmasına rağmen makamı terketmeyen eski Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ise "Biz Irak güçleriyle savaşmak istemiyoruz aksine onlarla diyalog içinde sorunların çözülmesini istiyoruz" dedi.

Bazı Iraklı askeri kaynaklara göre, Irak merkezi hükümeti ordusu petrol kuyuları, Kuzey Irak petrol şirketi ve askeri üssü'nde konuşulacağını söylüyor.

Özdemir Hürmüzlü / Kerkük

Etiketler :