Kedi Öldüren Üniversiteliye 3 Yıl Hapis Cezası

Kedi Öldüren Üniversiteliye 3 Yıl Hapis Cezası
ESKİŞEHİR'de sahiplendiği kediyi evinde bıçakladıktan sonra kafasını dolu su damacanasıyla ezerek öldürdüğü ileri sürülen ve görüntüleri sosyal paylaşım sitesinde yayınlanan üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Mustafa...

ESKİŞEHİR'de sahiplendiği kediyi evinde bıçakladıktan sonra kafasını dolu su damacanasıyla ezerek öldürdüğü ileri sürülen ve görüntüleri sosyal paylaşım sitesinde yayınlanan üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Mustafa Can Aksoy, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Vicdanına dayanarak cezayı verdiğini belirten mahkeme hakimi Orhan Küçükfidancı, cezada indim yapmadı ve cezayı ertelemedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Mustafa Can Aksoy, Eskişehir'deki 'Cafe De Kedi' adlı işyerinden aldığı 'İletki' adlı kediyi geçici olarak sahiplendi. Kediyi, geçen yıl Şubat ayında kaldığı öğrenci evinde işkence yaparak öldürdüğü öne sürülen Mustafa Can Aksoy hakkında, Eskişehir 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Kendisine ait olmayan hayvanı öldürdüğü gerekçesiyle 'Mala zarar verme' suçundan 4 aydan 3 yıla kadar hapsi istenen Mustafa Can Aksoy'ın yargılanmasına devam edildi. Bugünkü duruşmaya tutuksuz sanık Mustafa Can Aksoy ile sanıktan şikayetçi olan Cafe De Kedi işletmecileri Didem Erşan Üstündağ ve Duygu Kurt katıldı.

SÜREKLİ HAYVAN ÖLDÜREN BİR İNSAN DEĞİLİM

Sanık Mustafa Can Aksoy duruşmada eski beyanlarını tekrar ettiğini söyleyerek, "Suçumu kabul ettim. Olaydan dolayı pişmanım. Sürekli hayvan öldüren bir insan değilim.

Evimde halen kedi ve köpek besliyorum. Böyle bir insan olsaydım bunlara bakmazdım. Benim psikolojik rahatsızlığım yoktur. Cezamın ertelenmesini talep ediyorum" dedi.

HAKİM VİCDANINA DAYANARAK KARAR VERDİ

Mahkeme sanık Mustafa Can Aksoy'u 'Haklı bir neden olmaksızın sahipli hayvanı öldürme' suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme hakimi Orhan Küçükfidancı, vicdanına dayanarak kararı verdiğini belirtti. Küçükfidancı, sanığın pişmanlığını samimi bulmayarak cezada indirime gitmedi ve cezayı ertelemedi.

Kararın açıklamasının ardından duruşmaya katılan hayvanseverler ve avukatları duygulu anlar yaşadı. Duruşma sonrasında birbirlerine sarılarak gözyaşı döken hayvanseverler verilen 3 yıl hapis kararı ile hayvanların artık bundan sonra 'Mal' olarak görülmeyeceğini söyledi.

SANIK ASLA AFFEDİLMEYECEK

Adliye önünde basın açıklaması yapan öldürülen kedinin sahiplerinin avukatı ve aynı zamanda Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı olan Buket Ünlü Hatip, "Bu dava bugüne kadar katledilmiş, eziyete uğramış, değersiz görüldükleri için çoğu zaman kasıtlı olarak halkalı ihlal edilmiş ve savunulamamış birçok hayvan ve pek tabi bizler gibi hayatını onları korumaya adamış hayvan korumacılar için hukuk mücadelesine konu olması nedeniyle hukukumuzun önemli davalarından birisi olmuştur. Sanık Can Aksoy'un aldığı ceza mevcut yasalar dahilinde yetersiz ve ne acıdır ki caydırıcılıktan uzaktır. Ancak unutulmamalıdır ki masum bir kediyi öldüren Can Aksoy vicdan ve merhamet sahibi bireylerin gözünde ve yüreğinde asla affedilmeyecektir? diye konuştu.

HAYVANLAR EŞYA DEĞİLDİR

Hayvanlara Adalet Platformu Sözcüsü Avukat Mustafa Çakı da davanın asla basit bir mala zarar verme davası olmadığını söyledi. Çakı şöyle dedi.

"Bu dava bir hayvana yasal olarak malik olmanın insanoğluna dilediğini yapma hakkını vermediğinin yasalar ve vicdanlar nezdinde tartışmaya açıldığı, içerdiği vahşetin büyüklüğüyle yasa düzenlemelerine hız veren çok önemli bir davadır. Bizler bu dava sürecinde hukuk sistematiğimizin hayvan hakları açısından kabul edilemez bu yaklaşımın değişmesi gerektiğini, uygar toplum yasalarında bu türde bir yorum ve uygulama olmadığını ısrarla dile getirdik. Hayvanlar asla eşya değildir tıpkı bizler gibi doğuştan yaşam hakkına sahip varlıklardır. Burada verilecek karar, ülkemizdeki hukuk sistemimizin, kendi ifade ve koruma gücünden yoksun tüm varlıklar için gerçek anlamda koruma sağlayabileceğini, hayvanların canlarına ve varlıklarına yapılan ihlallere karşı kanun marifetiyle imkan ve teşvik tanınmayacağını gösterecek emsal bir karar olması itibarıyla bizler açısından önem arz etmekteydi. Burada mahkemenin cezayı tayin ederken göstereceği hassasiyetin, insanın mülkiyet hakkını öncelik edinen bir koruma içeren kanun sistematiğine rağmen, yaşam hakkının ilk sıraya koyulduğunu, tüm hayvanların sadece ekonomik bir değer olması sebebiyle değil, salt olarak canlı olmaları nedeniyle hukuk düzenince koruma altına alındığını göstereceği için anlamlı ve önemliydi. Bu kararla kanun koyucunun yargıya verdiği takdir yetkisinin bu defa fail lehine işletilmediğini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. "Kedinin sahiplerinden ve aynı zamanda Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı olan Duygu Kurt da mahkemeden böyle bir karar beklemediklerini belirterek, bundan sonra hayvanların birer mal olarak görülmemesi açısından kararın emsal teşkil edeceğini söyledi.

Sanık Mustafa Can Aksoy duruşma sonrasında yakınlarıyla birlikte polislerin aldığı güvenlik önlemleri altında adliyenin arka kapısından dışarı çıkartıldı. Aksoy'un yakınları kararı temyize göndereceklerini belirtti.