Kara Cuma nedir? Black Friday nedir? Nasıl ortaya çıktı?

Kara Cuma nedir? Black Friday nedir? Nasıl ortaya çıktı?
Büyük indirimlerin yapıldığı Black Friday yani Kara Cuma indirimleri ülkemizde başladı. Black Friday nedir ve neden bugünlerde indirim yapılıyor soruları birçok kişi tarafından merak ediliyor

Büyük indirimlerin yapıldığı Black Friday yani Kara Cuma indirimleri ülkemizde başladı. Black Friday nedir ve neden bugünlerde indirim yapılıyor soruları birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kara cuma indirimleri özellikle internet üzerinden satış yapan platformlarda gözleniyor. Dünya genelinde birçok marka Black Friday indirimlerine gidiyor. Ülkemizde de markalar Kara Cuma indirimi uygulayacak.

Black Friday yani ülkemizdeki adıyla Kara Cuma aslında tüketici çekme amaçlı büyük indirimlerin yapıldığı bir indirim günü. Black Friday, Şükran Günü'nden sonraki Cuma günüdür. Gün 1932'den bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilir. Mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar, ve beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. İşte Kara Cuma aslında merak edilenler…

BLACK FRIDAY NE ZAMAN?

Black Friday geçtiğimiz yıl ise 17 Kasım’dan 26 Kasım’a kadar devam etmişti. Bazı mağazalar Black Friday satışlarına Şükran Günü olan perşembe gününde, bazıları ise pazartesi ve çarşamba günlerinde başlıyor. 2018'de Türkiye'de Black Friday indirimleri bu sene 23 Kasım’da olacak.

BLACK FRIDAY NEDİR?

ABD’de, Black Friday Şükran Günü’nden sonra gelen ilk cuma günüdür. Mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar. Bugün beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. Black Friday resmi bir tatil sayılmaz. Kanada ve İngiltere’de de Black Friday günü vardır, ve Amazon gibi internet üzerinden iş yapan çeşitli şirketler de indirimli satış yaparlar. Son yedi yıl içinde, bu günde indirim yapan şirketlerin kârları sürekli artmıştır.

Bu alışveriş gününe tarihte ilk defa 1961 yılında gazetelerde Black Friday olarak bahsedilmiştir. O günde, Philadelphia’da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle bu isim verilmiştir. Son yıllarda, bu gün, hem insanlar hem de mağazalar için olumlu şekilde karşılanmaktadır. Walmart gibi ünlü mağazalar her yıl, kapılarını müşterilerine daha erken açmaktadırlar, ve işçilerin mesaisi daha yoğun geçmektedir. Black Friday gününde 2000’li yıllara kadar sabah 06:00’da açılan mağazalar bu tarihten sonra sabah 04:00 ila 05:00 saatlerinde hizmet vermeye başladı. 2011 yılından sonra bazı mağazalar Black Friday gününde 24 saat hizmet verme kararı aldı.