Kanserojen granitler, İran ambargosu delinerek Türkiye'ye sokuldu!

Kanserojen granitler, İran ambargosu delinerek Türkiye'ye sokuldu!
Radyoaktif maddeler bulunduğu öne sürülen granitler, Türkiye’ye İran’dan sokulduğu tespit edildi.

Reza Zarrab aracılığıyla Halkbank üzerinden İran’a yönelik uluslararası ambargonun delinmesi ile ilgili ABD’deki yargılama sürerken, Çin ve Vietnam çıkışlı ve fiyatının düşüklüğü nedeniyle yerli üreticiye zarar veren granitlerin İran üzerinden Türkiye’ye girdiği ortaya çıktı.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Hükümet, granit ambargosunun delinmesi ile ilgili soruşturma başlattı. İçerisinde radyoaktif maddeler bulunduğu da ileri sürülen Çin ve Vietnam çıkışlı ucuz granitlerin ithaline karşı getirilen önlemler İran yoluyla aşıldı. Bu ülkelerden gelecek granitlere fiyat düşüklüğü nedeniyle haksız rekabete yol açmaması sınırlama getiren Hükümet, İran üzerinden yapılan ithalatla bu ambargonun delindiğini tespit etti. Ambargonun delinmesi ve yürütülecek süreç Ekonomi Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği’nde yer aldı.

GRANİT İTHALATINDA 2015-2017 YILLARINA İNCELEME

Tebliğe göre, Çin ve Vietnam menşeli granit ithalatına karşı daha önce alınan önlemlerin İran üzerinden yapılan ithalat ile etkisiz kılındığı ve 1 Ocak 2015-1 Kasım 2017 arası dönemde bu ithalatlarla ilgili soruşturma yapılacağı belirtildi.

İRAN AMBARGOSU DELİNEREK YAPILAN İTHALATTA 17 TONLUK ARTIŞ!

Çin ve Vietnam menşeli granitlerin İran üzerinden Türkiye’ye sokulduğuna yönelik tespitler şöyle: “Granitte Çin menşeli olanlarının ithalatında dampinge karşı önlem 2006 yılında uygulanmaya başlanmış olup, 2012 yılında söz konusu önlemin farklı oranlarda devamına karar verilmiştir. 2012 yılında Çin menşeli granit ithalatına yönelik uygulamaya konulan önlem, 2016 yılında Vietnam çıkışlı olanlarının ithalatına doğru kapsamı genişletilmiştir. İran’dan yapılan ithalatın 2010 yılından itibaren dikkat çekici ölçüde artış gösterdiği görülmektedir. Bu kapsamda, İran menşeli granitlerin ithalatı miktar bazında 2010 yılı itibariyle 636 Ton seviyesinden 2016 yılında 18 bin 340 Ton seviyesine yükselerek yüzde 2.783,6 oranında artış göstermiştir. Yapılan incelemeler sonucunda İran çıkışlı granit için İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca, önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açılmasına karar verilmiştir.”

Etiketler :