Kamu borcu olanlar dikkat

Kamu borcu olanlar dikkat
Yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyenlerin yarın gün sonuna kadar başvurularını yapması gerekiyor.

Maliye Bakanlığı tarafından mükelleflere tanınan vergi borçlarının yeniden yapılandırılması ya da borç yapılandırma başvuru tarihi 27 Ağustos 2018, yani yarın. Borç yapılandırması yapmak isteyen vatandaşların öncelikle vergi borcu sorgulama işlemi yapması gerekiyor. Vergi borcu yapılandırması ile borçlarından kurtulmak isteyen vatandaşlar e-Devlet Kapısı üzerinden sorgulama yapıyor. Vatandaşlar ayrıca İnternet Vergi Dairesi üzerinden borç sorgulaması yapıyor. Vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili birden çok seçenek sunuluyor. Bunlar arasında üç ayda bir taksit ödeme seçeneği ile banka kartlarıyla ödeme imkanı da sunuluyor. 2018 borç yapılandırma kanunu sona erdikten sonra bir daha yapılandırma yapılmayacağı tahmin ediliyor.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA?

* 31.03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,

* Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı,

* Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim,

* Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim,

* Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50'sinin silinmesi,

* Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80'e varan indirim,

* İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,

* Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,

* Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet,

* İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma,

* Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan,

* Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması,

* Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme,

* Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme,

* Vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi, gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.

BORÇLAR HANGİ ŞARTTA, NASIL SİLİNECEK?

Borcunu yapılandırmak isteyen vatandaşların bilmesi gereken ilk husus, ana paranın aynen kalacağıdır. Ana para üzerine eklenmiş olan gecikme faizleri silinerek Yİ-ÜFE tutarı yüzde 0.35 olarak uygulanacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarın yüzde 90’ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitle ödeme seçilirse, ana para + Yİ-ÜFE olarak hesaplanan tutar 6 taksit için 1,045, 9 taksit için 1,083, 12 eşit taksit için 1,105, 18 taksit için 1,15 katsayısı ile çarpılacak.

BORÇLAR NASIL ÖDENECEK, TAKSİT OLACAK MI?

Borcunu yapılandırmak üzere başvuruda bulunan borçlular ödemelerini peşin yahut taksit seçeneği ile ödeyebilecek. 18 taksit ile ödeme mümkün olurken, 6,9,12 taksitle ödeme seçenekleri de olacak.

Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin, süresinde ve tam olarak ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacak.

Maliye Bakanlığı, belediyeler gibi kurumlara ilk taksit için belirledikleri tarih 1 Ekim iken Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği tarih 31 Ağustos.

Etiketler :