Kâğıtta vergiye tepki büyüyor

Kâğıtta vergiye tepki büyüyor
Ekonomide yaşanan duraklama ve artan döviz kurları nedeniyle basın sektöründe yaşanan kağıt sıkıntısı konusunda muhalefet harekete geçti

Ekonomide yaşanan duraklama ve artan döviz kurları nedeniyle basın sektöründe yaşanan kağıt sıkıntısı konusunda muhalefet harekete geçti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gazete kağıdında yüzde sekiz olan katma değer vergisi ve diğer harçların indirilmesi çağrısında bulunurken gazete kağıdı alımı için dolar kurunun sabitlenmesi için kanun teklifi verdi.

BirGün'ün haberine göre; Çakırözer, “Dolar kurundan, ekonomideki krizden en çok etkilenen kurumların başında gazeteler gelmekte. Türk lirası döviz karşısında hızla değer kaybederken kağıt bulmak giderek zorlaşmakta. Habertürk gazetesini kapattı. Aydınlık dört gün yayınına ara verdi. Cumhuriyet, ve Sözcü gibi gazeteler fiyatlarını artırmak zorunda kaldı. Türkiye’de kendi yağıyla kavrulmaya çalışan tüm gazeteler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Mutlaka adım atılması lazım” dedi.

CHP’nin gazeteci kökenli Milletvekili Çakırözer, gazeteciliğin döviz kurundaki iniş çıkışlardan en çok etkilenen kurumlar arasında yer aldığına dikkat çekerek, kağıtta yüzde sekiz katma değer vergisi ve diğer harçların kaldırılması ve dolar kurunun gazete kağıdı ithalatı için sabitlenmesi için Meclis’te kanun teklifi verdi. Teklifi Meclis Başkanlığı’na sunan Çakırözer, Türkiye’nin kağıtta dışa bağımlı hale geldiğini belirtti.

Çakırözer, Kanun teklifinde, “Daha önce 13 Temmuz 2018 ve 2 Ağustos 2018 tarihlerinde yaptığımız çağrıyı bu kez resmiyete döktük. Diğer sektörlerde alınan önlemler gibi gazetecilik sektörü için de kağıt fiyatlarında kur sabitlemesi yapılmalıdır. Bunun için Merkez Bankası’na çağrıda bulunuyoruz. Kanun Teklifimizin yasalaşması için tüm siyasi partilerden de destek bekliyoruz. Gazetelerin yaşatılması, haber alma hakkımızın korunması anlamına gelir. Basın özgürlüğü ve bağımsız gazetecilik için ekonomik özgürlük tesis edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Etiketler :