Kafası karışanlar için Zarrab'ın ifadesinde "Kim kimdir?": Kişiler, şirketler...

Kafası karışanlar için Zarrab'ın ifadesinde "Kim kimdir?": Kişiler, şirketler...
Zarrab'ın davada söylediği isimler artıyor. Peki kim kimdir?

Halktv.com.tr ÖZEL

ABD'deki davada tanık sandalyesinde oturan Reza Zarrab, bu saate kadar birçok isme değindi. 

Peki Zarrab şu ana kadar hangi isimleri söyledi ve o isimler aslında kim?

İŞTE ZARRAB'IN İFADELERİNDEKİ İSİMLER VE KİM OLDUKLARI

Ahmet Alajaji Kuyumcu . Altın operasyonu ile kara para aklama fikri ilk ondan çıkmış

Ahmedinecat, Mahmud Dönemin İran Cumhurbaşkanı. Zarrab ifadesinde ondanda bahsetti. Onunla ilişkili Devrim Muhafızları’nın bu operasyonda ilgisi olduğu ABD kaynakları tarafından sıklıkla iddia edilmişti

Alipour, Bijan İran petrol şirketi NISOC’ın yöneticisi (CEO)

Atilla, Hakan Halk Bankası’nın o dönemde uluslararası işlemlerden sorumlu genel müdür yardımcısı. Zarrab’ın itirafçı olmasındansonra davadaki tek (ve tutuklu) sanık.

Aslan, Süleyman Halk Bankası (ozamanki) Genel Müdürü

Babacan, Ali O dönem T.C ekonomiden sorumlu devlet bakanı. Zarrab’ın mahkemedeki ifadesinde operasyonlara Erdoğan ile birlikte onay verdiği iddia ediliyor.

Balkan, Levent Halk Bankası’nda o dönem uluslararası bölümde çalışan kişi. Zarrab’ın e-postalarından birinde ismi geçiyor.

Çağlayan, Zafer Eski Ekonomi Bakanı. Zarrab para aklama işlemleri için ona rüşvet verdiğini itiraf etti. Çağlayan aynı zamanda yine Zarrab’ın ifadesine göre Zarrab’ın bütün hesaplarını kontrol ederek “%50-%50” kar ortağı olarak da davanıyor.

Eker, Özgür Arap Türk Bankası

Erdoğan, Recep Tayyip O dönem T.C Başbakanı. Zarrab, operasyonlarından bilgi sahibi olduğunu ve Ziraat ile Vakıf Bank’ın da bu operasyona dahil olması yönünde onay verdiğini iddia etti.

Happani, Abdullah RezaZarraf’ın sağ kolu.

Giuliani, Rudolf Eski New Yok Belediye Başkanı ABD milyarderi. Zarrab onu avukatı olarak eski ABD adalet bakanı Michael Mukasey ile birlikte tutmuştu. İfadesinde FBİ’la işbirliği yapmasının birsebebi olarak da Giuliani’nin ABD-Türkiyearasında kendisini mahkum takası yoluyla kurtarmaya çalışmasının başarısız oluşuyla açıklamıştı. Giuliani’nin 2017 Şubat sonu gibi R.T. Erdoğan ile gizli bir görüşme yaptığı da medyada iddia edilmişti

Kaleli, Kadri Turkish Petroleum International Company (TPIC)’nin Başkan Yardımcısı. Zarrab’la Swiss Hotel’de Halkbank Gn. Md ve Yardımcısı Aslan ve Atilla’nın da olduğu toplantıya katılmış.

Kaya, Onur Zafer Çağlayan’ın özel kalem müdürü

Mukasey, Michael ABD eski adalet bakanı. Zarrab Giuliani ile birlikte onu bir nevi devletler arası aracı misyonuyla avukat olarak tutmuştu.

Recai, Muhammed Reza Sarmayeh Bank temsilcisi. 2011-12’de Zarrab onunla Azerbaycan2da buluştuğunu ama o sırada iş yapmadığını söylüyor.

Tahari, Rita Zarrab’ın şirketi Royal Group’ta çalışıyor. Zarrab'a gönderdiği bir e-posta inceleniyor. Gönderildiği tarih 15 Mayıs 2012. Türkiye Cumhuriyeti'nde verilmiş bir gümrük beyanı. Altın külçelerinin listesi var.

VE ŞİRKETLER...

Atlantis Zarrab'a ait olan Dubai merkezli firma. Royal Holding'in İstanbul merkezi, İran'dan aldığı ödeme talimatını Zarrab'ın Dubai'deki firması Atlantis'e gönderiyor ve Atlantis de bu talimatı Rostomani'ye veriyor.

Aktif Bank Tüm bu operasyonlarda Zarrab’ın ifadesine göre Halkbank^tan sonra veya onun kadar aktif olan en önemli banka Aktif Bank görünüyor. Aktif Bank AKP’ye çok yakın ilişkileri olan Çalık Grubu’na ait. Ayrıca bir dönem Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak da burada genel müdür olarak görev yapmıştı.

Arap-Türk Bankası Libya ve Kuveyt orijinli Arap sermayesi ve 2 Türk bankasının ortaklığı olan 1977’de kurulmuş banka. TMSF bu bankaya 2011’de el koymuştu. Yani Zarrab’ın ifadelerine göre para aklama operasyonunda önemli bir yer tutan bu banka da kamunun kontrolündeydi.

BOTAŞ Boru Hatları ile Ptrol Yaşıma A.Ş. İrandan alınan doğal gaz parası bütün bu para aklamanın ilk maddi ayağını oluşturuyor. Şirket İran’a ödeyeceği ama ambargo nedeniyle ödeyemediği paraları Halkbank’taki hesabına yatırıyor.

Deniz Bank Denizbank, 2012 yılında Rusya'nın en büyük devlet bankası Sberbank tarafından satın alınmıştı. Zarrab'ın ifadesine göre Halkbank'tan çıkışı euro ve Türk Lirası olarak DenizBank'a gelişiyle yapılıyor. Zarrab, "Halkbank'a gelen para Euro ve Türk Lirası olarak Denizbank'agönderiliyordu" dedi. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş 2004-2013 yılları arasında sadece resmi Altın takas bankası olmaları sebebiyle altın işlemlerini yaptıklarını söyledi.

Incept Şirketi Zarrab'a ait Dubai merkezli Incept adlı firma, yine Zarrab'ın Türkiye merkezli firması Royal Holding'ten altın satın alıyor.

NIOC İran Ulusal Petrol Şirketi

Royal Group/Holding Zarrab’ın Türkiye’deki asıl şirketi. Bütün operasyonun merkezi

Rona Şirketi Zarrab’ın altın satın aldığını söylediği şirket

Rostomani Exchange Dubai merkezli döviz bürosu

Sarmayeh Exchange İran’ın 2005’te özelleştirilmiş öemli bir devlet ağırlıklı bankası. Bu bankanın döviz işlemleri yapan birimi.

Safir Altın Zarrab’ın Türkiye’deki firmalarından biri. Halkbank’ta hesabı var. Para aklanmasında en kilit önemdeki şirketlerden biri.

TÜPRAŞ Türkiye Petrolleri A.Ş. İrandan alınan petrol parası bütün bu para aklamanın ilk maddi ayağını oluşturuyor. Şirket İran’a ödeyeceği ama ambargo nedeniyle ödeyemediği paraları Halkbank’taki hesabına yatırıyor.

Tosa Ticaret Zarrab’ın paravan şirketi. Rona'dan satın aldığı altın karşılığında Denizbank hesabına ödemeyi TL cinsinden yatırıyor.Sarmayeh Exchange’in paravanı da olduğu söyleniyor.

Vakıf Bank En büyük ortağı Vakıflar Genel Müdürlüğü olan ve Arap sermayesi ile yakın ilişkileriyle de bilinen Türkiye’nin büyük bankalarından. Ziraat Bankası ile birlikte bu İran parası aklamaoperasyonunda daha sonra dahil olmuşlar.

Ziraat Bankası Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski ve en büyük kamu bankalarından. Zarrab’ın ifadesinde Aktif ve Halk Bankası’ndan bir süre sonra –iddiaya göre Erdoğan2ın ve Babacan2ın da onayıyla- bunların da operasyonda yer aldığı kaydedildi.

Etiketler :