Kadınların girişinin yasak olduğu ada koruma altına alındı!

Kadınların girişinin yasak olduğu ada koruma altına alındı!
Japonya'da, kadınların girişinin yasak olduğu Okinoşima Adası, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve  Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındı.

Japonya'nın kuzeybatısındaki Kyuişi açıklarında bulunan Okinoşima adası ve adada bulunan Munaka Okitsumiya Tapınağı'na dini ziyaret amaçlı olarak sadece erkekler alınıyor. Tapınağın bulunduğu 0.7 kilometrekarelik adaya kadınların neden alınmadığı ise tam olarak bilinmiyor.

Bazı uzmanlara göre adaya kadınların alınmamasının sebebi "kadınların adet gördüğü için adayı kirleteceğine" inanılması. Adanın yüzyıllardır sahibi olan Şinto tapınağı kanı "pis" olarak görüyor. Tapınak yetkilileri ise bu iddiayı reddediyor ve eski zamanlarda deniz yolculukları tehlikeli olduğu için insan soyunu devam ettiren kadınların korunması amacıyla adaya girmelerine izin verilmediğini belirtiyor.

Okinoşima adasına girmesine izin verilen erkekler önce soyunarak arınma ayinine katılmak zorunda. Ziyarette bulunan kişilerin ise adada neler yaptıklarını anlatmaları ve adadan herhangi bir şeyi yanlarında götürmeleri kesinlikle yasak. Adaya her yıl sadece 27 Mayıs'ta 200 kişi kabul ediliyor.

Adanın Dünya Kültür Mirası listesine alınmasına rağmen, kadınlara yasağın kaldırılmayacağını açıklayan tapınak yetkilileri, gelecekte Şinto rahipleri dışında kimsenin alınamayabileceğini söylüyor.

Tapınağın sözcüsü, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bazen adaya kadınların girmesinin yasak olduğu yönünde ifadeler görüyoruz. Aslında ilkesel olarak ada, burada 365 gün ibadet eden rahipler dışındaki herkese yasak" dedi.

Bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 33 yer eklendi. Bunlar arasında Türkiye'den Afrodisias Antik Kenti ile Brezilya'da Rio de Janerio kentindeki Valongo Rıhtımı da var.

Etiketler :