İzmir Gazeteciler Cemiyeti: Kadına saldırı Cumhuriyet'e yapılan saldırıdır

İzmir Gazeteciler Cemiyeti: Kadına saldırı Cumhuriyet'e yapılan saldırıdır
İzmir Gazeteciler Cemiyeti(İGC) adına yapılan açıklamada, kadına yapılan saldırının Cumhuriyet'e yapılmış olduğuna dikkat çekildi.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının Verilmesi nedeniyle İGC Yönetim Kurulu'nca yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kadınlar Türkiye’de laikliğin ve Cumhuriyet'in en inanmış destekçileridir.

Cumhuriyet’in ideal kadın tipini ailede, toplumda ve devlet idaresinde erkeklerle eşit koşullara sahip kadın olarak belirleyen Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadının hem toplumsal hem siyasal alandaki konumunu yeniden biçimlendirmeye ve toplum içindeki varlığını yeniden tanımlanmaya yönelik çalışmalar başlattı.

Bu çalışmaların siyasal alandaki yansımaları sonucunda, Türk kadınına 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934'te ise TBMM’nde seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Ancak günümüze geldiğimizde, seçme ve seçilme hakkını pek çok Avrupa ülkesinden önce almış olan Türk kadınının, yerel yönetimlerde ve TBMM’de yeteri oranlarda yer bulamadığını görüyoruz.

Siyasi temsilde engellerle karşılaşan kadınların, gerek aile içinde gerek toplumsal yaşamda maruz kaldığı şiddeti ise kara leke olarak alnımızda taşıyoruz.

Kadına yönelik her türlü şiddetin son bulduğu günlerin özlemiyle 5 Aralık Kadın Hakları Gününü kutluyoruz. Siyasi partilerin yaklaşan yerel seçimler öncelikli olmak üzere kadın adaylara daha fazla yer vermesini talep ediyoruz."

Etiketler :