Mersin'de İYİ Parti krizi çözüldü! Burhanettin Kocamaz resmen aday oldu

Mersin'de İYİ Parti krizi çözüldü! Burhanettin Kocamaz resmen aday oldu
Evrakı İl Seçim Kurulu’na geç teslim edildiği için İYİ Parti’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olamayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın Demokrat Parti’nin (DP) adayı olduğu kesinleşti

Evrakı İl Seçim Kurulu’na geç teslim edildiği için İYİ Parti’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olamayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın Demokrat Parti’nin (DP) adayı olduğu kesinleşti. DP Mersin İl Başkanı Tural Kadızade, “Şu an itibariyle Burhanettin Kocamaz Demokrat Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayımızdır” dedi.

31 Mart yerel seçimlerinde MHP’den aday gösterilmeyince istifa ederek İYİ Parti’ye geçen Burhanettin Kocamaz, İYİ Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmuştu. 19 Şubat’ta evrakının İl Seçim Kurulu’na teslimi saat 17.00’den yarım saat sonra gerçekleştiği için adaylığı kabul edilmeyen Kocamaz için formül arayışına girilmiş ve Demokrat Parti’den adaylığı ön plana çıkmıştı.

DP Mersin İl Başkanı Tural Kadızade, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocamaz’ın DP’den adaylığının kesinleştiğini söyledi. Kadızade, “Şu an itibariyle Burhanettin Kocamaz Demokrat Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayımızdır” dedi.

Kocamaz ile birlikte Ankara’dan Mersin’e dönüş yolunda olduklarını belirten Kadızade, Kocamaz’ın Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru evrakının kendisinde olduğunu, Mersin’e döner dönmez evrakı İl Seçim Kurulu’na teslim edeceğini açıkladı.

İYİ PARTİ'DEKİ 'MERSİN KRİZİ'NDE ÇARPICI KAMERA DETAYI

İYİ Parti’nin Mersin’den aday göstermek istediği Burhanettin Kocamaz’ın adının il seçim kuruluna geç bildirilmesi krize neden oldu. İYİ Parti Kocamaz’ı Demokrat Parti adayı yapmak için harekete geçti. Öte yandan incelenen kamera kayıtlarında başvurunun binaya yaklaşık yarım saat geç getirildiği tespit edildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Mersin büyükşehir belediye başkan adayı ilan ettiği Burhanettin Kocamaz’ın, yasal süre içinde adaylık başvurusunun yapılmaması dün siyasi kulislerde en çok tartışılan konu oldu. Bu aşamadan sonra izlenebilecek yollar konuşuluyor. Bu yöntemlerin başında da Kocamaz’ın bir başka partiden aday gösterilmesi geliyor. Siyasi Partiler Yasası’nın (SPY) 40. maddesinde, “Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz” hükmü var. Bu hükmün, Kocamaz’ın başka bir partiden adaylığına veya bağımsız adaylık başvurusu yapmasına engel olduğu belirtiliyor.

İYİ Parti yönetimi, dün Kocamaz’ın adaylığı için hukuki formülleri değerlendirdi. Edinilen bilgiye göre, Kocamaz dün Demokrat Parti (DP) yönetimi ile görüştü. Temaslar sonunda Kocamaz’ın, DP’den aday gösterilmesi üzerinde anlaşmaya varıldı. DP’nin ‘Mersin adayını güncellemesi’ yoluyla Kocamaz’ın ismini il seçim kuruluna bugün bildirmesi formülü kabul edildi. İYİ Parti yönetimi, “Biz merkez yoklaması yapmadık, seçim kuruluna da hiç aday ismi bildirmedik. Bu nedenle SPY 40. maddesindeki hüküm Kocamaz’ın DP’den aday olmasını engellemez” tezini savunuyor. Kocamaz’ın adaylığı konusundaki son kararı YSK verecek.

YSK’nın önceki seçimlerde, başvurusu gecikme nedeniyle reddedilen adayın itirazını kabul ettiğine ilişkin örnekler de gündeme taşındı. YSK yetkilileri, 2014 seçimlerinde Sarıyer’de yaşanan olayda, başvurunun zamanında seçim kuruluna getirildiği, gecikme evrak işlemleri nedeniyle yaşandığı için itiraza olumlu yanıt verildiğini ifade ediyorlar.

KAMERAYLA SAAT TESPİTİ

Hürriyet'inn haberine göre, Kocamaz’ın başvurusunun gecikmesine ilişkin kamera kayıtlarının incelendiği de öğrenildi. Başvurunun binaya yaklaşık yarım saat geç getirildiği tespit edildi. YSK’nın 2009’da Gümüşhane, Mardin ve Muş adaylarını benzer gecikmeyle reddettiğine ilişkin örnekler verildi.

Etiketler :