İşte vatandaşın cebine yansıyan enflasyon!

İşte vatandaşın cebine yansıyan enflasyon!
Hayat pahalılığı gün geçtikçe artıyor. Resmi enflasyon Haziran ayında yüzde 15.39 oldu. Ancak vatandaşın cebine yansıyan daha fazla... Şöyle ki Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2018 yılının ilk 6 aylık verilerini açıkladı

Hayat pahalılığı gün geçtikçe artıyor. Resmi enflasyon Haziran ayında yüzde 15.39 oldu. Ancak vatandaşın cebine yansıyan daha fazla... Şöyle ki Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2018 yılının ilk 6 aylık verilerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre değerlendirildiğinde hava yolları harcaması %34, yeme ve içme % 28 oranında arttı. Akaryakıt, sağlık/sağlık ürünleri, giyimde yine en fazla artış gösteren sektörler oldu. Yani hayat pahalılığı en çok bu alanlarda arttı.

Kartlı ödemeler 2018 yılının ilk 6 ayında yüzde 20 arttı.  Kartlı ödemelerdeki artışla beraber en fazla artışın hangi sektörlerde gerçekleştiği ayrıntılı incelendiğinde, 2018 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre hava yolları yüzde 34, yemek yüzde 28, akaryakıt istasyonları yüzde 24, sağlık/sağlık ürünleri/kozmetik yüzde 24, giyim ve aksesuar yüzde 21 ile en fazla artış gösteren sektörler arasında yer aldı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2018 yılının ilk 6 aylık verilerini açıkladı. Kart kullanmanın sağladığı avantajların yanı sıra banka hesabı sahibi nüfustaki artış, artan finansal okuryazarlık ve e-ticaret kullanımı gibi etkilerin de desteğiyle ödemelerde kart kullanımının artışını sürdürdüğünü vurgulayan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, kredi kartı ve banka kartı sayıları artarken, yılın ilk yarısında kartlı ödemelerde yüzde 20 oranında büyüme gerçekleştiğini söyledi.

BKM verilerine göre haziran ayı sonunda Türkiye’de 64,8 milyon adet kredi kartı ve 136,4 milyon adet banka kartı kullanılıyor. 2017 yılının haziran ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 7’lik artış, banka kartı sayısında ise yüzde 10’luk artış görülüyor. Toplam kart sayısı ise 201 milyon adedi geçerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artış gösterdi.

KARTLARIN KULLANIM ALANI GENİŞLİYOR

DİJİTALLEŞME SÜRÜYOR: İNTERNETTEN YAPILAN KARTLI ÖDEMELER YÜZDE 37 BÜYÜDÜ

BKM verilerine göre, internetten ödeme alışkanlıklarının her geçen gün artması ve hızlı dijital dönüşümle beraber 2018 yılının ilk altı ayında toplam 61 milyar TL tutarında internetten kartlı ödeme yapıldığı görülüyor. Bu veri 2017 yılının ilk altı ayı ile kıyaslandığında, internetten kartlı ödemelerde yüzde 37 oranında artış dikkat çekiyor. Geçen yılın aynı döneminde toplam kartlı ödemelerin yüzde 14’ünü oluşturan internetten kartlı ödemelerin bu yıl payını artırarak yüzde 16’ya çıkardığı görülüyor.

YABANCI KARTLA YAPILAN ÖDEME TUTARI İLK 6 AYDA 16 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

Etiketler :