İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yemini edecek

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yemini edecek
AKP’nin 2016 yılında MHP’ye sunduğu anayasa değişikliği paketinde ‘başkan ya da cumhurbaşkanının’ yemininden, yürütme bölümü ile ilgili düzenlemelere kadar pek çok değişiklik yapılması öngörülüyordu. Ancak 'yemin' değişmedi.

AKP’nin 2016 yılında hazırladığı anayasa değişiklik teklifinde, Cumhurbaşkanı yeminini içeren 103’üncü maddede yer alan metnin kısaltılması öngörülüyordu. O dönem sunulan taslakta, yemin metni; “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; Devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma and içerim” şeklinde düzenlenmişti. Fakat Anayasa Mahkemesi’nin şu anda da resmi internet sitesinde yayınlanan kanun maddesine göre yemin metni aynen duruyor.

İŞTE CUMHURBAŞKANI’NIN EDECEĞİ YEMİN:

MADDE 103- Cumhurbaşkanı, görevine başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde andiçer:

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

Etiketler :