İstanbul'un Eyüp ilçesinin adı değişmesi için önerge verildi: Teklif edilen yazımı doğru mu?

İstanbul'un Eyüp ilçesinin adı değişmesi için önerge verildi: Teklif edilen yazımı doğru mu?
AKP, İstanbul’un Eyüp ilçesinin isminin değiştirilmesi için TBMM'ye önemli bir teklif sundu.Yandaş medyadan Yenişafak'ın haberine göre, AKP, İstanbul’un Eyüp ilçesinin isminin değiştirilmesi için harekete geçti. İlçe...

AKP, İstanbul’un Eyüp ilçesinin isminin değiştirilmesi için TBMM'ye önemli bir teklif sundu.

Yandaş medyadan Yenişafak'ın haberine göre, AKP, İstanbul’un Eyüp ilçesinin isminin değiştirilmesi için harekete geçti. İlçe isminin 'Eyüpsultan' olarak değiştirilmesi adına TBMM İçişleri Komisyonu’na bir teklif sunuldu.

NEDEN BİRLEŞİK ŞEKİLDE?

İsmin "Eyüp Sultan" yerine birleşik şekilde "Eyüpsultan" diye teklif edilmesi de dikkat çekti.

Örneğin Osmanlı padişahlarından Sultan Ahmet'in adının verildiği meydanın ismi "Sultanahmet Meydanı" diye yazılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adının verildiği meydanların isimleri ise ayrı "Receptayyiperdoğan Meydanı" diye değil "Recep Tayyip Erdoğan Meydanı" diye tabelalarda yer almaktadır. Bunun aynı örnekleri cadde ve sokak isimlerinde de görmek mümküm...

Eyüp İlçesinin adı nereden geliyor?

İlçe ismini, sınırları içinde türbesi bulunan Ebu Eyyûb el-Ensarî'den almaktadır. İstanbul'un Fethinden sonra Türklerin sur dışında kurduğu ilk yerleşim merkezi olan Eyüp'te başta Eyüp Sultan Camii olmak üzere Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi eser mevcuttur.

Osmanlı Padişahı III. Selimin annesi ve III. Mustafa'nın eşi Mihrişah Valide Sultan’ın 1795 tarihinde inşa ettirdiği imaret 221 yıldan beri faaliyetini sürdürmektedir. İstanbul'un fethinden hemen sonra inşa edilen ve daha sonra Mimar Sinan tarafından şimdiki şekli ile yeniden yapılan “Eyüp Sultan Camii Kebir Hamamı” restorasyon aşamasında olup "Su Medeniyeti Müzesi" olarak planlanmıştır.

Tarihi Eyüp mezarlığında Osmanlı döneminin önemli asker, devlet adamı, sanatkar ve alimlerinin mezarları bulunmaktadır. Bilinenin aksine bölgede bir değil yedi sahabe medfun (makamı) bulunmaktadır. Şimdiki adı Alibeyköy olan Köpekyaylası önemli yerleşim alanlarındandır.

Etiketler :