İstanbul'daki sel krizi TBMM'ye taşındı!

İstanbul'daki sel krizi TBMM'ye taşındı!
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, şiddetli yağmuru kaldıramayan İstanbul altyapısını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Eren Erdem'in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt arandı:

17 Temmuz gecesi başlayan yağmur, İstanbul’da çarpık kentleşmenin, altyapı yetersizliğinin ve kent yönetimindeki basiretsizliğin geldiği noktayı bir kez daha acı bir şekilde ortaya koymuştur.

Kentin altyapısına yatırım yapmak yerine üstüne gökdelenler diken anlayış, Aksaray gibi tarihi bir semtimizde caddelerin yüzülerek geçilmesine seyirci kalmıştır. Kış mevsiminde kenti kara teslim eden Büyükşehir yönetimi, yaz aylarında ise yağmura teslim etmektedir. Bu yaşanan ilk değildir, bu anlayış devam ettiği sürece sonda olmayacaktır.

Bu bilgiler ışığında ;

  1. İstanbul’a 18 Temmuz 2017günü düşen yağmur miktarı (kg/ m2) ne kadardır?

  2. Yağmur sonucu zarar gören ev/ işyeri var mıdır? Bunların sayısı nedir? Su baskınları sonucu oluşan zarar miktarı ne kadardır? Bu konuda bir tespit yapılmış mıdır?

  3. Yıllardır benzer olaylarda gündeme gelen, İstanbul’un altyapı sorunu neden çözülmemektedir. Bunun gerekçesi nedir?

  4. Son yıllarda İSKİ’ye büyük miktarlarda kaynak aktarıldığı kamuoyunca bilinmektedir 1994-2016 döneminde İSKİ nin yatırım bütçesi ne kadar olmuştur. Bu yatırımlar nerelere harcanmıştır. İstanbul’un benzer bir olayda yağmur suyuna teslim olmaması adına ne gibi önlemler alınacaktır.

  5. Son 20 yılda altyapı işlerini yapan firmalar, kimlerdir bunların , projelere göre ihale bedelleri ne kadardır?

  6. Kente altyapı hizmeti sunmaklar görevli Büyükşehir Belediye Yönetimi , yaşanan altyapı kaynaklı olaylar karşısında, sorumluluk sahibi görevliler hakkında her hangi bir soruşturma açmış mıdır? Açılmış ise sonuç ne olmuştur.

  7. İçişleri Bakanlığı olarak, Büyükşehir belediyesinin kenti ve yurttaşları mağdur eden bu yetersiz tutumu hakkında soruşturma açacak mısınız?”

Etiketler :