İstanbul'daki 5 yıldızlı otele yıkım kararı

İstanbul'daki 5 yıldızlı otele yıkım kararı
Yeniden gündeme gelen tartışmalı ‘İmar Barışı’ uygulamasından yararlanan ‘Hyatt Regency’ otelinin 12 katlı binası için yıkım kararı çıktı. Bölge sakinlerinden Doğan, “Yıllardır sürdürülen mücadelenin ilk yıkım kararı bu” dedi

İstanbul’un Bakırköy ilçesinde, yapımına 2017’de başlanan ‘Hyatt Regency’ isimli otelin 12 katlı C Blok’unun, verilen hukuk mücadelesi sonucunda önce ‘Yapı Kayıt Belgesi’ iptal edildi. Ardından da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) 12 katlı binaya ilişkin yıkım kararı çıkarıldı.

İKİ KEZ MÜHÜRLENMİŞTİ

Yapılaşma kurallarına aykırılık taşıyan binanın yapımına 2017’de başlandı. 29 Mayıs 2017’de, Bakırköy Belediyesi, ‘Hyatt Regency’e, ‘ek otel inşaatı’ ruhsatı verdi Sonrasında, bölge sakinlerinden Kemalettin Doğan, İdare Mahkemesi’ne dava açtı ve mahkeme, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Devamında da ‘Hyatt Regency’ isimli otelin C Blok’u, 2017’nin eylül ayında ve geçen yılın nisan ayında iki kez mühürlendi. İlk mühürlemede 5, ikinci mühürlemede ise 7 kata ulaşan binanın inşaatı ise aralıklı olarak sürdürüldü. Ardından da Tavros Holding, ‘Hyatt Regency’e ilişkin ilişkin İmar Barışı’na başvurdu. Holding, otele dair imar affı kapsamında aldığı ‘Yapı Kayıt Belgesi’yle, binaya ‘yasal zırh’ getirmiş oldu.

İBB: YIKIM BAŞLATILSIN

İBB İmar Müdürlüğü ise, ‘Hyatt Regency’ adlı otelin aldığı, ‘Yapı Kayıt Belgesi’nin, 28 Aralık 2018 tarihinde iptal edildiği bildirildi. 12 katlı binaya ilişkin yıkım kararı çıkarıldığını duyuran Müdürlük, yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “Mevzuata aykırı düzenlenen yapı ruhsatının iptal edilmesi için Bakırköy Belediye Başkanlığı’ndan istenilmiş olup, Bakırköy Belediyesi, bahse konu yere ilişkin yapı ruhsatının iptal edildiğini belirttiğinden, İmar Kanunu’na istinaden gerekli işlemlerin tamamlanarak, yıkım cihetine gidilmesi istenmiştir.”

BirGün’e konuşan bölge sakinlerinden Kemalettin Doğan, şunları söyledi: “Buradaki inşaat, mühürlendiği vakitte belliydi. Mühür bozma kaynaklı açtığımız davalar da var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mal sahibinin beyanıyla Yapı Kayıt Belgesi vermişti, şimdi iptal etti. Konunun önemi, sahilde bunca yıldır sürdürülen mücadelenin ilk yıkım kararı bu… Bu bir başarı hikâyesidir.”

Etiketler :