İsrail kabul etti: Biz vurduk

İsrail kabul etti: Biz vurduk
İsrail 11 yıl önce Suriye'deki 'nükleer reaktörü' vurduğunu ilk kez kabul etti

İsrail ordusu 2007'de Suriye'de nükleer reaktör olduğundan şüphelendiği tesisi hava saldırısıyla yok ettiğini ilk kez doğruladı. İsrail saldırının ülke ve bölgeye yönelik büyük bir tehdidi ortadan kaldırdığını ve bunun düşmanlarına bir mesaj olduğunu savundu.

İsrail ordusunun 11 yıllık sansürü kaldırmasının ardından Tel Aviv ilk kez 2007'de nükleer rektör olduğunu söylediği Suriye'deki tesisi vurup yok ettiğini doğruladı.

4 SAAT SÜREN OPERASYONDA 18 TONLUK BOMBA ATILDI

Açıklamaya göre İsrail ordusuna ait 4 F-16 ve 4 F-15 uçağı 6 Eylül 2007'de Suriye'nin Deyr ez Zor bölgesinde bulunan ve inşaatı kısmen tamamlanmış El Kubar tesisini bombaladı.

Operasyonun 4 saat sürdüğü ve tesise toplamda 18 ton ağırlığında bombanın bırakıldığı açıklandı.

İsrail'in 2007'deki hava saldırısının arkasında olduğu yaygın şekilde kabul görse de Tel Aviv bu konuda sessiz kalıyordu.

Ordunun yeni yayımladığı belgeler arasında operasyonun fotoğrafları, görüntüleri ve bombardıman hakkındaki istihbarat belgeleri yer aldı.

REAKTÖRÜN 2007 SONUNDA AKTİF HALE GELECEĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

İsrail reaktörün Kuzey Kore'nin yardımıyla inşa edildiğini ve vurulmasaydı 2007 sonu itibarıyla aktif hale geleceği sonucuna vardığını açıkladı.

İsrail açıklamasında saldırıyı 'İsrail ve bölgeye önemli bir tehdit oluşturacak şekilde Suriye'de inşa edildiği' yönünde istihbarat aldıktan sonra gerçekleştirildiğini savundu.

Açıklamanın 'sonuç' kısmında şu ifadeler kullanıldı: "Asker İstihbarat Direktörlüğü nükleer tesisim onarılamaz şekilde zarar gördüğü kararını verdi. İsrail ordusu misillemeye hazırlanırken operasyon bilgisinin o dönem halka açıklanmaması gerektiğine karar verildi. Operasyon Genelkurmay Başkanı tarafından başarılı olarak addedildi. Nükleer tesis yok edildi ve bölgede gerginliğim yükselmesi önlendi."

ORDUNUN AÇIKLAMASI OLMERT'İN ANILARININ YAYIMLANMASINDAN ÖNCE GELDİ

Ancak Associated Press (AP) haber ajansı bu gelişmenin arkasında eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in anılarının yakında yayımlanacak olmasının ya da İran'a yönelik bir uyarı yapılmak istenmesinin olabileceğini belirtti.

Hava saldırısının emri dönemin başbakanı Olmert tarafından verilmişti. Olmert'in yardımcıların biri Reuters'e yaptığı açıklamada kitapta 2007'deki saldırıyla ilgi bölümlerin olabileceğini vurguladı.

Reuters ayrıca İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ABD ve uluslararası toplumun diğer üyelerini Suriye'nin müttefiki İran konusunda daha sert önlemeler alma çağrıları yaptığını hatırlattı.

'İSRAİL'İN VARLIĞINI TEHDİT EDEN YAPIYI HOŞGÖRMEYECEĞİ MESAJI VERİLDİ'

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gadi Eisenkot açıklamasında "2007'de reaktöre yönelik saldırının mesajı, İsrail'in, varlığını tehdit eden bir yapının inşasını hoşgörmeyeceğiydi. 1981'deki mesaj da buydu, 2007'deki de. Ve gelecekte de düşmanlarımıza yönelik mesajımız da bu."

İsrail 1981'de de Irak'ta inşaatı süren bir reaktörü vurmuştu. Saldırının Irak lideri Saddam Hüseyin'in 'kitle imha silahları' edinmesini önleme çabaları kapsamında yapıldığı belirtiliyordu.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: ORTADOĞU'DAKİ HERKES BU DENKLEMİ BENİMSERSE İYİ OLUR

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman da yaptığı açıklamada "Son yıllarda düşmanlarımızın şevkleri arttı ancak İsrail ordusunun gücü de arttı. Ortadoğu'daki herkes bu denklemi benimserse iyi olur" ifadelerini kullandı.

İSRAİL İSTİHBARAT BAKANI: O DÖNEM SURİYE, ŞİMDİ İRAN

İsrail istihbarat bakanı İsrael Katz da Twitter'da yaptığı açıklamada reaktörün yok edilmesinin İran'a br mesaj olduğunu söyledi.

Katz " Operasyon ve onun başarısı, İsrail'in, varlığını tehdit edenlerin eline nükleer silahalrın geçmesine asla izin vermeyeceğini açıkça gösterdi. O dönem Suriye, şimdi de İran" ifadelerini kullandı.

 SURİYE İDDİAYI REDDEDİYORDU

2007'deki saldırının ardından Suriye İsrail'i hava sahasını ihlal etmekle suçlamış ancak söz konusu hedef hakkında ayrıntılı bilgi vermemişti.

Ancak Şam vurulan tesisin nükleer reaktör olmadığını savunuyordu.

İsrail 7 yıldır süren Suriye krizi sırasında Suriye'ye yönelik 100'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdi.

Son olarak şubatta İsrail jetleri Suriye içinde İran ve Şam'a ait askeri hedefleri vurduğunu açıklamıştı.

Bu saldırıların çoğunun Hizbullah'a giden silah sevkiyatlarını hedef aldığı iddia ediliyor.

Etiketler :