İsrail ilk kez bugün Kudüs'ü başkent ilan etmişti!

İsrail ilk kez bugün Kudüs'ü başkent ilan etmişti!
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasından sonra gerginlik devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasından sonra gerginlik devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıması İsrail'in 1949 yılında Kudüs'ü ilk kez başkent olarak ilan ettiği güne tesadüf etti.

İSRAİL'İN BAŞKENT OLARAK İLAN ETMESİ

1948 yılında İsrail'in kurulmasını sağlayan savaş Kudüs’ün bölünmesine sebep oldu. Eski duvarla çevrili şehir Ürdün tarafında kaldı. Kasım 1948’de kimseye ait olmayan bir alan Doğu ve Batı Kudüs arasında oluşturuldu.

İsrail’in kurulumdan sonra Kudüs başkent olarak ilan edildi.

ÜRDÜN'ÜN KUDÜS'Ü ALMASI

Ürdün 1950 yılında Doğu Kudüs’ü ele geçirdi ve 1953 yılında Ürdün’ün ikinci başkenti olarak ilan etti. Sadece İngilizler ve Filistinliler Ürdün yönetimini tanıdı. 1948 yılından sonra Eski Duvarlı Şehir, tamamen ateşkes sınırının doğusunda, Ürdün’ün elinde kaldı. Ürdün, bütün kutsal yerlerin kontrolünü sahipti ve ateşkes kurallarının tam tersine, Yahudilere kutsal yerleri yasakladı ve bir kısmına zarar verdi.

Ürdün sadece bir kısım Hristiyanı, Hristiyanlar için kutsal yerlere kabul etti. Eski şehirdeki 58 sinagogun yarısı, işgalin ilk 19 yılında ahır ya da kümese çevrildi. İsrail tarafı da buna karşılık olarak tarihi mezarlıkları bozup yerlerine park veya tuvalet yaptırdı. Birçok tarihi ve dini öneme sahip yapı yıkıldı ve yerlerine modern yapılar dikildi.

İSRAİL'İN KUDÜS'Ü TEKRAR İŞGALİ

Altı Gün Savaşlarında İsrail güçleri Doğu Kudüs’ü ele geçirdi. 27 Haziran 1967’de İsrail Doğu Kudüs üzerindeki yönetim gücünü artırdı ve Kudüs belediyesine dâhil etti. 1980 yılında, İsrail Kudüs Kanunu geçirdi ve bu kanuna göre Kudüs, İsrail’in bölünmez başkenti oldu.

Ancak İsrail'in bu kararı uluslararası toplum tarafından tanınmadı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması çatışmaların fitilini ateşledi.

Etiketler :