İŞKUR: Türkiye'de son 1 yılda 1.3 milyon kişi işsiz kaldı

İŞKUR: Türkiye'de son 1 yılda 1.3 milyon kişi işsiz kaldı
Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) açıkladığı verilere göre Türkiye’de son bir yılda 1.3 milyon kişi daha işsiz kaldı. Buna göre toplam işsiz sayısı 3.8 milyona yükseldi.

İŞSİZLİK YÜZDE 12'YE KOŞUYOR

İşsize bir kötü haber de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin araştırma kuruluşu Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden (SPM) geldi. SPM, işsizliğin Kasım 2018 itibarıyla yüzde 0.3 puan artarak yüzde 11.6'dan yüzde 11.9'a yükseleceğini hesapladı. Veriler, işsizlik artarken istihdam ve sanayide çalışan işçi sayısında azalış yaşandığını gösteriyor.

44 BİN KİŞİ AZALACAK

SPM, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 15 Şubat Cuma günü açıklayacağı kasım dönemi işsizlik verilerini önceden hesapladı. SPM'nin yaptığı teknik hesaplamalara göre, Kasım 2018 dönemi işsizlik oranı ekim ayına göre 0.3 puan artarak yüzde 11.9'a çıkarak yüzde 12'ler seviyesini zorlayacak. SPM'nin tahminine göre aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı ise 0.4 puan artarak yüzde 14 seviyesine ulaşacak. Bu veri, şehirlerdeki işsizlik oranının giderek daha da tırmandığını işaret ediyor. SPM'nin hesaplamalarına göre, kasım döneminde işsizlik artarken istihdam oranı ise bir önceki aya göre 0.5 puan azalarak yüzde 47 seviyelerine düşecek. SPM hesaplamaları, sanayide çalışan işçi sayısının da 44 bin kişi birden azalarak 5 milyon 696 binden 5 milyon 652 bin kişi seviyesine ineceğini işaret ediyor. Geçen eylül ayında işsizliğin yüzde 11.4, istihdam oranının yüzde 47.8 ve sanayide çalışan işçi sayısının da 5 milyon 699 bin kişi olduğu dikkate alındığında, SPM tahminleri geçen yılın eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 3 aylık dönemde işsizlikte artış, istihdam ve sanayide çalışan işçi sayısında ise belirgin bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Etiketler :