İş mahkemeleri kanun tasarısı TBMM’de kabul edildi

İş mahkemeleri kanun tasarısı TBMM’de kabul edildi
İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda 208 kabul, 33 ret oyuyla geçerek kabul edildi.

İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda 208 kabul, 33 ret oyuyla geçerek kabul edildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül konuşmasında, tasarının işçinin hakkını bir an önce almasına yönelik reform olduğunu kaydederek, "Arabulucu nezninde işçinin, işverenle anlaşmasını zorunlu kılan bir düzenleme getirilmemektedir. Sadece dava açmadan önce arabulucuya işçi ve işverenin bir kez daha müzakere etme imkanı getirmektedir. Buradaki faydalardan bir tanesi, yüz bin lira alacak için iki binin üzerinde dava harcı ödeyecek. Ama hiç bir harç ödemeden bir arabulucu ile ’benim on lira alacağım var. Bir araya geldiğimizde ’ne kadar alacağız’. Bir anlaşma imkanı getiriyor. Hak arama hürriyeti genişletilmektedir" konuştu.

DAVALAR ARABULUCUYLA ÇÖZÜME KAVUŞACAK

Kabul edilen tasarıya göre, İş Mahkemeleri’nin Hakimler ve Savcılar Kurulu olumlu görüşünün alınacak. Tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığınca gerekli görüldüğü takdirde kurulabilecek. İş mahkemelerinin birden fazla dairesi oluşturulacak böylece kanun bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi, işverenin alacağı tazminatı ile işe iade talebi açılan davalarda arabulucuya başvurulmuş dava şartı aranmış olacak.

Ancak arabuluculuk faaliyeti sonucunda davada anlaşmaya varılamadığında, son tutanağın aslının veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğinin dava dilekçesine eklenmesi istenecek. Gazeteciler ve gemi insanları da açacakları bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı, tazminatı, işe iade davalarında, arabulucuya başvuracak.