İş Dünyası son gelişmeleri Adana'da değerlendirdi

İş Dünyası son gelişmeleri Adana'da değerlendirdi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, çözüm sürecinin iktisadi ayağına iş dünyası olarak katkı sağlamak istediklerini söyledi.Ünlütürk, Adana Genç İşadamları (AGİAD)...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, çözüm sürecinin iktisadi ayağına iş dünyası olarak katkı sağlamak istediklerini söyledi.

Ünlütürk, Adana Genç İşadamları (AGİAD) ev sahipliğinde Sheraton Otel’de gerçekleştirilen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi’ni (BORGİP) tanıttı. Uzun bir süreden beri Doğu ve Güneydoğu’da toplantılar gerçekleştirdiklerini kaydeden Ünlütürk, sorunların tespit edildiğini ekonomik olarak bölgenin desteklenmesine yönelik çalışma başlattıklarını vurguladı.

Ülkenin bir tarafında 4 bin dolar diğer tarafında 15-16 bin dolar seviyesinde milli gelir olduğuna işaret eden Ünlütürk, “Ortalamaya baktığımızda geldiğimiz nokta orta gelir tuzağıdır” dedi.

Doğu ve Güneydoğu’daki sorunları çözmüş bir Türkiye’nin ekonomide mevcut büyümesine yüzde 1’lik bir katkı daha sunacağını dile getiren Ünlütürk, bu sonucun dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek isteyen Türkiye için önemli bir avantaj olduğunu kaydetti.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN İKTİSADİ BOYUTLARI

Çözüm sürecinin iktisadi boyutuna sahip çıkılmasına yönelik olarak TÜSİAD-TÜRKONFED ortaklığı ile oluşturulan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi (YDK) bünyesinde önemli çalışmalar ve ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade eden Ünlütürk, şunları söyledi:

“Doğu ve Güneydoğu’da 14 ilde gelir dağılımı adaletsizliği, işsizlik problemi hakim. Bu problem tüm Cumhuriyet tarihince çözülememiş bir problem. Bölge için sayısız teşvik çıkarılmış. İş insanı olarak son teşvik sistemi en akılcı sistem ancak bunun da sonucu alınamadı. Şu ana kadar düşünülmüş gerçekleştirilmiş tüm projelerin dışında yeni çalışmalar hayal etmek gerekiyordu.

BORGİP projesindeki ana fikrimiz şuydu. Ülkenin bir tarafındaki kaynaklarla diğer tarafındaki kaynaklar, ticaret imkanları, gelir dağılımı farklı. Biz bölgedeki firmaların lehine kolaylaştırıcı bir sistem geliştirmeye çalıştık. Bölgeye iki tur seyahat gerçekleştirdik. Bu toplantılarda bölgedeki firmaların işlerini büyütmek, geliştirmek için karşılaştıkları güçlükler ve sorunlar konuşularak temel ihtiyaçların neler olduğunu araştırdık. Bölgede nitelikli insan kaynağı, pazarlama bilgisi ve olanakları, kurumsallaşma eksiği, finansman kaynaklarının erişimin kısıtlı olması, ucuz, kolay ve hizli bir şekilde bilgiye erişim, fizibilite, ön fizibilite, araştırma projelendirme kültürü eksikliği var. Türkiye’nin birçok yerinde aynı eksiklikler var ancak Doğu ve Güneydoğu’da bu eksiklikleri gidermek çok zor. Bu bağlamda proje ekibimiz çeşitli kurumlarla proje hakkında görüşülmüş ve farklı aşamalarına ilişkin işbirlikleri değerlendirilmiştir. Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu gibi birçok kurumdan fon alınmıştır.

BORGİP’te temel hedefler çözüm sürecinin iktisadi boyutuna sahip çıkılmasına yönelik oluşturulan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi tarafından yürütülen çalışmalara katkı sağlanması, dışarıdan yatırım beklenmesi yerine bölgedeki yatırımcıların, girişimcilerin teşvik edilmesi, desteklenmesi, yerel iş insanlarının başarılı örnekler oluşturması, ülkemizin doğu ve batısındaki iş dünyası insanlarını bir araya getirerek sinerji yaratmak, başarılı uygulamaların artırılması yoluyla çarpan etkisi yaratmak.

“BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ”

İmalat sanayinde faaliyet gösteren ülke çapındaki tüm TÜRKONFED üyesi KOBİ’lerin büyümelerinin önündeki engellerin tespit edilerek destek mekanizmaları sağlandı. Hukuk danışmanlığı, vergi ve SSK danışmanlığı, teknoloji kullanımını artırmaya yönelik danışmanlık ve destekler, mentorluk, danışmanlık hizmetleri, nitelikli insan kaynaklarına erişim desteği, pazarlama/ihracat konularında bölge firmalarına önemli destekler sunuldu.”

Yapılan çalışmalar sonucunda Doğu ve Güneydoğu’da tarım ve hayvancılık, gıda sanayi ve içecek, tekstil ve konfeksiyon ile yapı malzemeleri sektöründe kazançlı yatırımlar gerçekleştirilebileceğini dile getiren Ünlütürk, yatırımcıları bölgede bu alana yatırım yapmaya çağırdı. Ünlütürk, “Türkiye’de herkesin yapabileceği bir şey var. Hep birlikte başarabiliriz” sözleriyle tanıtım sunumunu noktaladı.

PLAKET SUNULDU

Ünlütürk’ün BORGİP tanıtımının ardından ÇUKUROVA SİFED Danışmanlar Kurulu da birer sunum yaptı. Sunumdan sonra TÜRKONFED-ÇUKUROVA SİFED Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Programın son bölümünde Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, ÇUKUROVA SİFED Başkanı Süleyman Sönmez ve ÇUKUROVA SİFED Başkanvekili Mehmet Deniz tarafından TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve AGİAD Başkanı Sefa Noyaner’e birer plaket sunuldu.