İrlanda Apple'dan 13 milyar avro vergi almak zorunda kaldı

İrlanda Apple'dan 13 milyar avro vergi almak zorunda kaldı
AB kararıyla İrlanda Apple'dan 13 milyar avro vergi toplayacak.

İrlanda Cumhuriyeti, teknoloji devi Apple firmasından 13 milyar avro vergi alacak. Avrupa Komisyonu 2016 yılında teknoloji devinin İrlanda'ya rekor bir rakam olan 13 milyar avro vergi zararını ödemesi gerektiğini söylemişti. AB'den gelen talebi yaz aylarında temyiz mahkemesine götürmüştü, ancak sonuç olumlu çıkmadı.

APPLE İÇİN SAĞLANAN AVANTAJ AB YÖNETMELİĞİ DIŞINDA

Komisyon yaptığı açıklamada, İrlanda'nın firmaya sağladığı vergi faydalarının AB yönetmeliği altında geçerli olmadığını ve firmanın İrlanda'ya ödediği verginin diğer teknoloji şirketlerine göre oldukça düşük olduğunu belirtmişti.

ALINMASI GEREKEN VERGİDEN AZ OLMASINA İTİRAZ

[caption id="attachment_259614" align="aligncenter" width="549"]apple, irlandamaliye bakanı, pascal donohoe Pascal Donohoe, İrlanda Maliye Bakanı[/caption]

Brüksel'in İrlanda'yı alması gereken vergiyi toplamadığı iddiasıyla Ekim ayında Avrupa Adalet Mahkemesi'ne şikayet etti. Bunun üzerine gelen açıklamayla ilgili İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe, şunları söyledi:

"Emanet sermayelerin prensipleri ve operasyonlarıyla ilgili Apple ile bir anlaşmaya vardık. Gelecek yılın ilk çeyreğinde verginin Apple'dan İrlanda hesaplarına gönderileceğini umut ediyoruz."

ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER İRLANDA'YI TERCİH EDİYOR

AB'ye erişim sağlamak isteyen çok uluslu şirketler için düşük vergi girişi sağlayarak şimdiki ekonomik başarısına ulaşan İrlanda hükûmeti, vergilerin geri toplanmasının şirketlerin ülkeye olan ilgisini azaltacağından endişeleniyor. Dünyaca tanınmış birçok uluslararası markanın bu olaydan etkilenmesi bekleniyor. İrlanda hükûmeti buna bizim çözüm bulmak için çalışmalara başladı.

APPLE TEMYİZ MAHKEMESİNE GİTMİŞTİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, Apple'ın İrlanda merkezli operasyonlarında çok düşük vergi ödediği gerekçesiyle şirketin 13 milyar avro vergi ödemesini istemesine İrlanda karşı çıkkarak, talebin haksız olduğunu açıklamıştı.

İrlanda hükümeti AB Komisyonu'nun kararını yerine getirmek için söz konusu firma tarafından yapılan temyiz başvurusunun sonucunu beklediklerini belirtirken, Donohoe ise vergiyi toplamanın Dublin'in işi olmadığını ve bu yöndeki talebin haksız olduğunu söyledi. Donohoe, "Biz herkes için bir global vergi toplayıcısı değiliz" diye konuştu.

Etiketler :