İran'da Türk kadın aktivist Safiye Qarabaği tutuklandı

İran'da Türk kadın aktivist Safiye Qarabaği tutuklandı
İran'da Türk ve kadın hakları savunucusu Safiye Qarabaği, İran'ın Zencan şehrinde güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.

İran'da yaşayan Güney Azerbaycan Türklerine yönelik siyasi baskılar devam ediyor. Türk dili ve kadın hakları savunucusu Safiye Qarabaği, Zencan şehrinde güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak hapse atıldı.

VOA Azerbaycan'ın haberine göre Safiye Qarabaği'nin eşi aktivist Ruzbeh Saadeti, tutuklanma hakkında kendi sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Saadeti, "Görünüşe göre tutuklandıktan sonra istihbarat dairesinde birkaç saat gözaltında tutmuşlar. Sonra 3 memur ile Safiye'yi eve getirip teftişte bulundular. Laptop, defter ve kitapları toplayıp yeniden götürdüler. Birkaç cümle konuşabildik. Kendisine yöneltilen ithamların rejim karşıtı söylem, kamuoyunu saptırmak ve yalan malumat yaymak olduğunu söyledi" diye kaydetti.

Safiye Qarabaği'nin İran'daki kadın hakları, kadına karşı şiddet, İran kanunlarındaki cinsiyet eşitsizliğine yol açan hususlar ve Türk dilinin öğrenilmesine dair hukuki alanda yazıları bulunduğu öğrenildi. Safiye Qarabaği'nin Güney Azerbaycanlı aktivistler arasında tanınan bir yazar olduğu belirtiliyor.

Etiketler :