İran'da başörtüsünü çıkaran 29 kadına tutuklama!

İran'da başörtüsünü çıkaran 29 kadına tutuklama!
İran'da protesto amacıyla başörtüsünü çıkaran 29 kadın tutuklandı. Aralık ayından bu yana başörtüsüne tepki amacıyla ülkede tek kişilik gösteriler düzenleniyor.

İran’da başörtüsü zorunluluğuna karşı çıkan kadınların sayısı artıyor. Başkent Tahran’da kamuya açık alanda takılması zorunlu olan başörtüsünü protesto amacıyla çıkaran 29 kadın tutuklandı. Fars, İLNA ve Tasnim haber ajansları İran polisinin kadınları kamu düzenine aykırı davranmaktan tutuklandığını duyurdu.

İRAN'DA KADINLAR BAŞÖRTÜSÜ ÇIKARARAK PROTESTO ETTİ

1979 yılındaki İslam devriminden bu yana İranlı kadınlar için başörtüsü takma zorunluluğu bulunuyor. Aralık ayından bu yana İran’ın farklı kentlerinde kadınların başörtülerini çıkararak tek kişilik eylem yaptığına dair fotoğraf ve görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor.

Eylemlere, başörtüsünü bir sopanın ucuna bağlayarak Tahran’da bir elektrik dağıtım kutusunun üzerine çıkan Vida Movahed önayak olmuştu. İranlı insan hakları avukatı Nesin Sotudeh genç kadının bir ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldığını duyurmuştu. Movadeh tutuksuz yargılanacak.

Etiketler :