İran'da baskılar sonucu "Türk Fraksiyonu"nun ismi değiştiriliyor

İran'da baskılar sonucu "Türk Fraksiyonu"nun ismi değiştiriliyor
İran'da yoğun baskılar sonucunda "Türk Fraksiyonu"nun isminin değiştirileceği açıklandı.

İran'da yoğun baskılar sonucunda "Türk Fraksiyonu"nun isminin değiştirileceği açıklandı.

İran'da yoğun baskılar sonucunda "Türk Fraksiyonu"nun isminin değiştirileceği açıklandı. Tam isminin "Türk Bölgeleri Fraksiyonu" olduğu bilinen oluşumun isminin tepki çektiğini belirten Tebriz'in reformist, Ruhani yanlısı milletvekili Şehabettin Bimiqdar, "Türk sözünün yarattığı hassasiyetler var" ifadesinde bulundu. Şehabettin Bimiqdar fraksiyonun isminin "Kuzey ve Batı Bölgeler Fraksiyonu" olarak değiştirileceğini belirtti.

Şehabettin Bimiqdar kendi sitesinde yaptığı açıklamada "Türk sözünün bazı sorunlar yarattığını dikkate alarak oluşum adını Kuzeybatı Bölgeler Fraksiyonu olarak değiştirmeye karar verdik. Böylece bu Türk vilayetlerinin ahalisinin taleplerinin mecliste daha çok dikkate alınacağını düşünüyoruz." sözleriyle bu değişimi savundu. Bimiqdar, ayrıca bu itirazın asıl sebebini bilmediğini belirtti.

Bu hamleden sonra Güney Azerbaycanlı aktivistler sosyal medya gruplarında, "Türk Fraksiyonu"nun İran'daki seçimlerden hemen önce kurulup seçimler bittikten sonra değiştirildiğine dikkati çekerek İran rejiminin Pan-Farsist ırkçı söyleminden vazgeçmediğini vurguladılar. Özellikle Ruhani'nin sözde reformist duruşunun daha önce belirttikleri üzere samimiyetsiz olduğunu belirttiler. "Türk Fraksiyonu" içerisinde Tahran'dan, Şiraz'daki Kaşkay Türklerinden ve diğer bölgelerden çeşitli Türk halklarının üyeleri bulunduğu belirtilerek "Kuzey ve Batı Bölgeler Fraksiyonu" isminin bu kişileri fraksiyon dışında bırakacağını vurguladılar.

Etiketler :