İran Devrim Muhafızları açıkladı: İsyancılar yenildi

İran Devrim Muhafızları açıkladı: İsyancılar yenildi
İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, bir haftadır rejim karşıtı protestoların sürdüğü İran'da "fitnenin" bittiğini, "isyancıların yenildiğini" söyledi

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, bir haftadır rejim karşıtı protestoların sürdüğü İran'da "fitnenin" bittiğini, "isyancıların yenildiğini" söyledi. İran'da 28 Aralık tarihinden bu yana devam eden protestolarda en az 21 kişi hayatını kaybetmiş yüzlerce kişi de gözaltına alınmıştı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Muhammed Ali Caferi, “Bugünün (İran takviminde 1396’yı, yani bu yılı kastederek) 96 isyanının sonu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Düşmanlarını hazırlıklı olmaları ve halkın “uyanık” davranması sayesinde yenilgiye uğrattıklarını belirten Caferi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu alanların her birinde en fazla 1500 insan vardı ve ülke çapında da fitnecilerin sayısı 15 bini aşmadı.”

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefonla aradığı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise protestoların birkaç gün içinde bitmesini umduğunu söylemişti.

BM: Hükümetin müdahalesi orantılı olmalı

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin protestolar sırasında onlarca kişinin hayatını kaybettiği yönündeki haberlerden derin rahatsızlık duyduklarını belirtti.

El Hüseyin, güvenlik güçlerinin protestolara orantılı bir şekilde müdahele etmesi gerektiğini vurguladı.

BM yetkilisi ayrıca yaşananlara yönelik yönelik kapsamlı ve bağımsız soruşturmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Rejim yanlıları da sokağa çıkmıştı

İran’ın farklı kentlerinde düzenlenen rejim karşıtı protestolar birinci haftasını bitirirken, Çarşamba günü düzenlenen rejim yanlısı gösterilerde İran bayrakları, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in resimleri ve “İsyancılara ölüm” yazılı dövizler taşındı.

Protestolarda “Liderimiz, biz hazırız” ve “Damarlarımızdaki kanı liderimize sunuyoruz” sloganları da atıldı.

Gösteriler, İran Devlet Televizyonu tarafından yayımlandı.

Gece boyunca rejim karşıtı protestolarda ise azalma olduğu gözlendi.

İşsizlik, yüksek enflasyon ve yolsuzluğu protesto etmek için 28 Aralık’ta başlayan protestolarda şu ana kadar 21 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de gözaltına alındı.

ABD Başkanı Donald Trump, rejim karşıtı protestoları destekleyen Twitter mesajlarında İran hükümetinin protestolar karşısındaki tutumuna tepki göstermişti. ABD ayrıca BM Güvenlik Konseyi’ni İran gündemiyle acil toplantıya çağırmıştı.

Hamaney ve Ruhani’den farklı açıklamalar

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Pazartesi günü bir araya geldiği milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada protestoların bir tehdit olarak değil, insanların sorunlarını görmek için bir fırsat olarak ele alınması gerektiğini söylemişti.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney ise yayımladığı açıklamada protesto eylemlerini “ülkenin düşmanlarının para, silah ve ajanlarını kullanarak başlattığını” ifade etmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ise Ruhani’nin çağrılarına destek verilmişti.

Açıklamada, “Şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz” ifadeleri yer almıştı.

Etiketler :