Irak ordusu Kerkük operasyonunu başlattı: Çatışmalar başladı!

Irak ordusu Kerkük operasyonunu başlattı: Çatışmalar başladı!
Irak hükûmetine bağlı güvenlik güçlerinin Türkmen kenti Kerkük kent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçti. Kentin güneyinde sıcak çatışmalar yandığı bilgisi gelirken, Irak ordusu...

Irak hükûmetine bağlı güvenlik güçlerinin Türkmen kenti Kerkük kent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçti. Kentin güneyinde sıcak çatışmalar yandığı bilgisi gelirken, Irak ordusu ve Peşmergeden kayıplar olduğu bildirildi. Öte yandan ABD, Irak savaş uçaklarının havalanmaması için hava sahasını kontrol altına aldığını duyurdu.

Irak ordusuna bağlı birliklerin Kerkük kentine girerek, Peşmerge'nin kontrolündeki "K1 Askeri Üs" ve petrol kuyularını almak için ilerlemeye başladı. Kerkük'e doğru ilerleyen güvenlik güçleri şu kuvvetlerden oluşuyor: Irak Özel Kuvvetleri Terörle Mücadele Özel Timi, Irak ordusu 9. zırhlı Tümeni, Federal Polis, Acil Müdahale Polis ekipleri ve Haşdi Şabi milis güçleri

KENTİN GÜNEYİNDE ÇATIŞMA ÇIKTI

Başbakan ve Başkomutan Haydar el Abadi'nn IRak Ordusuna hareket emri vermesinin ardından Tazehurmatu'da bulunan birlikler harekete geçti. Bunun ardından ABD Hava kuvvetlerine ait Koalisyon Güçleri savaş uçakları Kerkük üzerinde uçuş yapmaya başladı. Bu sırada Peşmerge'nin Tazehurmatu tarafından geri çekilmeye başladığı bilgisi gelirken, destek için kentteki Peşmerge özel kuvvetlerinin bu bölgeye doğru yola çıktığı gözlemlendi.

Irak Ordusunun harekete geçmesinden yaklaşık 1 saat sonra ilk çatışma bilgisi, Kerkük-Bağdat yolu üzerinde kente 5 km mesafede bulunan Çardak kasabası ile Kerkük Sanayi Bölgesinin yol ayrımında geldi. Burada çıkan çatışmada ilk bilgilere göre 1 peşmerge hayatını kaybetti, bir peşmerge de yaralandı.

Bağdat yolu üzerinde ilerleyen Irak Ordusu bağlı bir birliğin de kentin girişine kadar yaklaştığı, geride birliklere ise Peşmergenin top atışına başladığı bildirilirken, Haşdi Şabi birliğinden 4 aracın havaya uçurulduğu ve 11 milisin öldüğü bilgisi geldi.

ABD, IRAK'A UÇUŞ YASAĞI GETİRDİ

ABD'ye ait Koalisyon Savaş uçakları Kerkük üzerinde uçuş yaparkeni Irak Hava Kuvvetlerine uçuş yasağı getirildiğini duyurdu.

ABADİ: TÜM VATANDAŞLARI KORUMAK İÇİN ORDUYA EMİR VERİYORUM

Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, başkomutan sıfatıyla açıklama resmi açıklamada bulunarak, Kerkük'te güvenliği sağlamak içim Irak ordusu çok sayıda bölgeden harekete geçtiğini belirterek, "Kerkük'te tüm vatandaşlarını korumak için orduya emir veriyorum" dedi

BARZANİ: SİZE SALDIRIRLARSA ONLARA UNUTAMAYACAĞI BİR DERS VERİN

Kerkük'ün kontrolünü Bağdat yönetimine vermek istemeyen IKBY başkanı Mesud Barzani Irak ordusunun harekete geçmesi üzerine kendisine yakın Rudaw TV'ye konuşarak Peşmergelere, "Eğer size saldırırlarsa, onlara tarihte unutamayacakları bir ders verin" diye seslendi.

ESKİ KERKÜK VALİSİ: KENTİ TESLİM ETMEYECEĞİZ

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

IRAK DEVLET TELEVİZYONU: KISA SÜREDE GENİŞ BİR ALAN ELE GEÇİRİLDİ

Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin ‘Kerkük bölgesinde’ geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini, Kürt güçleriyle herhangi bir çatışma meydana gelmediğini duyurdu. (Çatışma öncesi açıklama)

Buna karşılık aynı haberde, Irak Başbakanı Haydar el Abadi’nin, orduya Kerkük’te güvenliği ‘peşmergelerle eşgüdüm içinde’ sağlama emri verdiği de belirtildi.

kkkk

Etiketler :