İnsanlar yüzünden ölen orangutanların sayısı tüyler ürpertici

İnsanlar yüzünden ölen orangutanların sayısı tüyler ürpertici
İnsanlar yüzünden ölen orangutanların sayısı türler ürpertiyor.

Sayıları gittikçe azalan orangutanlarla ilgili çarpıcı bir gerçek daha ortaya çıktı. Hayatını kaybeden orangutanların büyük oranda insanlar yüzünden hayatını kaybettiği belirlendi.

Borneo'da yapılan bir araştırma, adada yaşayan 'soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya' olan orangutanların sayısının 1999 yılından bu yana şok edici bir hızla azaldığını ortaya koydu.

"16 YILLIK ARAŞTIRMA"

16 yılı kapsayan araştırma, ortaya çıkan rakamları 'akıl almaz' diye niteliyor. Bu hızlı yok oluşun bilinen önemli sebepleri arasında orangutanların yaşam alanı olan ormanların, kereste ticareti, yağı kıymetli palmiye dikimi, madencilik ya da kağıt fabrikaları yapımı amaçlarıyla kesilmesi olarak görülüyordu.

Fakat Current Biology adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre orangutanlar, hala ormanlık olan alanlarda düşünülenden çok daha büyük bir hızla yok oluyorlar. Bu da Almanya'daki Max Planck Evrimci Antropoloji Enstitüsü'nden Maria Voigt'un işaret ettiği gibi çok sayıda orangutanın ormanlık alanda insanlar tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.