İngiltere hükümetinde Brexit krizi: 2 bakan istifa etti

İngiltere hükümetinde Brexit krizi: 2 bakan istifa etti
İngiltere'de Brexit Bakanı Dominic Raab, AB ile varılan anlaşmayı gerekçe göstererek istifa etti.

Kabinenin Çarşamba akşamı Avrupa Birliği ile varılan anlaşmaya destek vermesi sonrası istifa eden ilk bakan Dominic Raab oldu.

Dominic Raab, anlaşmayı "vicdanı rahat bir şekilde destekleyemeyeceğini" söyledi.

Raab, Başbakan May'e hitaben yazdığı ve istifa gerekçelerini paylaştığı mektubu da Twitter üzerinden paylaştı.

"Kendi açımdan önerilen anlaşmayı iki nedenle kabul edemem.

"Birincisi, Kuzey İrlanda için önerilen yönetim anlayışı İngiltere'nin bütünlüğü için ciddi bir tehdit.

"İkincisi, AB'nin veto hakkını saklı tuttuğu süresiz bir "backstop" anlaşmasını destekleyemem. Bunun oşulları, AB Gümrük Birliği ve Ortak Pazar yükümlülüklerinin karışımı.

"Hiçbir demokratik ulus, uygulanacak kanunların üzerinde demokratik bir kontrol olmaksızın ya da anlaşmadan çıkış hakkından vazgeçerek dışarıdan dayatılan bu kadar geniş çapta bağlayıcı bir yönetimi kabul etmez. Bu anlaşma, gelecekteki ekonomik ortaklığın başlangıç noktası olarak da kabul edilecek. Bunu kabul edersek, müzakerelerin ikinci kısmını da İngiltere'nin aleyhine zayıflatmış olacağız."

Raab'dan sonra istifasını açıklayan Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther McVey de istifasını açıklarken, "Dün kabineye getirilen anlaşma, referandumun sonucuna saygı göstermiyor" dedi.

Raab'ın istifasının ardından İngiliz Sterlini sert iekilde düşmüş, yüzde 1,1 değer kaybederek ABD Doları karşısında 1,28 seviyesine gerilemişti.

Başbakan May, Avam Kamarası'nda konuşacak

İngiltere Başbakanı Theresa May bugün milletvekillerini anlaşmayla ilgili olarak bilgilendirecek.

Theresa May, Çarşamba akşamı 5 saat süren kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, AB'yle vardığı birlikten çıkış anlaşmasının müzakere edilebilecek en iyi anlaşma olduğunu söylemiş, "Kabinenin ortak kararı hükümetin çekilme anlaşması taslağına destek vermesi yönünde oldu" demişti.

BBC Politika Muhabiri Laura Kuenssberg, 9 bakanın kabine toplantısında anlaşma aleyhine açıklamalar yaptığını vurgulamış ve kararın "kesinlikle oybirliğiyle alınmadığını" söylemişti.

AB liderler zirvesi 25 Kasım'da olağanüstü toplanıyor

Öte yandan, İngiltere hükümetinin anlaşmaya desteğinin ardından AB liderlerleri 25 Kasım Pazar günü olağanüstü gündemle toplanacak.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ana gündem maddesinin Brexit olacağını söyledi.

Tusk, İngiltere Başbakanı Theresa May'in zirvede görüşülecek olan metni imzalamasını beklediklerini belirtti.

AB'nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ile birlikte Brüksel'de bir basın toplantısı düzenleyen Tusk, Brexit'in özünde bir "kaybet-kaybet'" senaryosu olduğunu yineledi ve müzakerelerin aslında bir "hasarı asgari düzeye indirme çabası" olduğunu vurguladı.

BBC Türkçe

Etiketler :