İmza tartışmasına son noktayı Yargıtay'ın verdiği o karar koyacak

İmza tartışmasına son noktayı Yargıtay'ın verdiği o karar koyacak
CHP'de kurultay sürecinde imza tartışmasıyla ilgili Yargıtay'ın verdiği karar çok konuşulacak.

CHP'de yaşanan Olağanüstü Kurultayı toplama sürecinde 632 delegenin ıslak imzasını Muharrem İnce'nin ofisine teslim ettiği kurultay için yeterli imzanın toplandığı belirtildi.

İmza veren delegelerde ilgili bir tartışma CHP kulislerinde konuşulmaya başladı. CHP kulislerinde konuşulan bir iddiaya göre bazı delegelerin imzalarını çekeceği iddia edildi.

YARGITAY'DAN TARTIŞMAYI BİTİRECEK KARAR

Gerçek Gündem'in edindiği bilgiye göre 'imza çekme' tartışmasıyla ilgili Yargıtay'ın 2007 yılında bir karar verdiği ortaya çıktı. Yargıtay'ın kararına göre olağanüstü kurultay sürecinde notere gidip imza veren delegenin 15 günlük süre içerisinde imzasını çekse bile çekme işleminin geçerliliği olmadığına hükmetti. Böylece olağan üstü kurultay sürecinde imza veren delegenin imzasını çekse bile imzasının geçerli olduğu Yargıtay kararıyla onanmış oldu.

YEREL MAHKEMEDEN İMZA KARARI: KONGRE TOPLANSIN

Gaziantep 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2006/285 Esas Numaralı CHP ile ilgili kararında şöyle denildi:

"Kongre üyelerinin olağanüstü kongre talep hakları yenilik doğurucu bir haktır ve kullanıldığı an hüküm ifade etmesi gerekir. Sonradan bu haktan vazgeçmek önceden oluşan hukuki durumu ve prosedürü ortadan kaldırmaz, dolayısıyla olağan üstü kongre toplanması için imza verenlerin sayısı salt çoğunluğu geçmekte yani 235'i bulmakla artık muhatap yönetimin bu isteme cevap vermesi gerekmektedir. Bilahare istemde bulunanların imzalarını geri çekmeleri önceden ortaya çıkan bu gerekliliği bertaraf etmez, bu nedenle salt çoğunluğun 204 olduğu kabul edildiğinde kongre istemi ile talepte bulunanların sayısı 235 olmakla toplantının yapılması ve davanın kabulü gerektiğinden aşağıdaki gibi karar vermek gereği vicdani kanaat olarak oluşmuştur" denilerek davanın kabulüne karar verdi. Daha sonra ise parti üyelerinden 3 ismi CHP Olağanüstü kongresini toplamak üzere görevlendirdi.

YARGITAY DA ONADI

Yerel mahkemenin bu kararı daha sonra Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de Esas numarası 2007/13241, 2007/14000 karar numarası ile yerel mahkemenin verdiği kararı onayarak olağanüstü kurultay sürecinde notere gidip imza veren delegenin 15 günlük süre içerisinde imzasını çekse bile çekme işleminin geçerliliği olmadığına hükmetti.

YEREL MAHKEMENİN KARARI ŞÖYLE:

YARGITAY'IN KARARI İSE ŞÖYLE:

Etiketler :