Tarihi Dört Ayaklı Minare yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

Tarihi Dört Ayaklı Minare yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesinden kentin simge yapılarından Kasım Sultan Camii'nin "dört ayaklı minare"si için uyarı geldi. İMO, merkez Sur ilçesindeki çatışmalarda ağır hasar gören 500 yıllık...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesinden kentin simge yapılarından Kasım Sultan Camii'nin "dört ayaklı minare"si için uyarı geldi. İMO, merkez Sur ilçesindeki çatışmalarda ağır hasar gören 500 yıllık dört ayaklı minarenin yıkılmasından endişe duyulduğunu açıkladı. Yetkili kurumlara çağrıda bulunuldu: Minare yıkılabilir!

Açıklamada, "İki yıldan fazla bir süredir girişlere kapalı durumdaki minarede ne bir inceleme ne de bakım ve onarım yapılmıştır. Bundan kaynaklı, minarenin, paslanıp kopan galvanizli metal levha ile çatlayan taşların onarımı yapılamaz ise daha fazla hasar görüp, kısa sürede yıkılmasından endişe duyulmaktadır" denildi.

1500 YILINDAN VERİ ONARIM GÖRMEDEN AYAKTA

Kasım Padişah Camii, Akkoyunlu Sultanı Kasım Han tarafından 1500 yılında inşa edildi. Günümüzde Şeyh Mutahar Camii olarak da anılan cami, bugüne kadar hiçbir bakım onarım görmeden ayakta kalabilen ender tarihi yapılardan biri. İMO'da açıklamasından buna dikkat çekiyor.

23 metre yükseliğindeki minare, dört adet 2.5 metre yüksekliğinde ve 0.54 metre çapında dört adet silindirik sütün üzerinde duruyor. Bu şekilde inşaa edilmesi, minareyi benzerlerinden farklı kılan en önemli özelliği. Tarihi caminin dört ayaklı minaresinin acilen onarıma ihtiyacı olduğuna dikkat çekiliyor.

Açıklamada şöyle denildi:

KILCAL ÇATLAKLAR OLUŞTU

dört ayaklı minare, çatlaklar

"Diyarbakır'da bunca özelliklere sahip olan bu tarihi eserin, yerinde yapılan gözlemsel incelemeler sonucunda fotoğraflarda görüldüğü gibi, 2012 yılında minarenin kaymaması, dönme ve öteleme hareketlerini gerçekleştirmemesi için dört ayağın üzerindeki yüzeylere uygulanan güçlendirme amaçlı galvanizli metal levhalardan bir tanesinin paslanma sonucu köşe noktasında koptuğu görülmüştür. Ayrıca yapılan gözlemlerde, levhanın kopması neticesinde minarede bir miktar öteleme olduğu ve levhanın yaklaşık beş metre yukarısında iki adet taşta kılcal çatlaklar oluştuğu gözlemlenmiştir.

ÇATIŞMALARDA HASAR GÖRDÜ

dört ayaklı minare, çatlaklar, hasar

Yine Sur içindeki çatışma ortamında tarihi minarenin ayaklarına kurşunlar isabet etmiş ve her dört ayakta da ciddi zararlar meydana gelmiştir. Taşların kırıldığı ve kırılma sonucunda olukların oluştuğu görülmüştür. Sur içinde yer alan ve iki yıldan fazla bir süredir girişlere kapalı durumdaki Dört Ayaklı Minare'de ne bir inceleme, ne de bakım ve onarım yapılmıştır. Bundan kaynaklı minarenin, paslanıp kopan galvanizli metal levha ile çatlayan taşların onarımı yapılamaz ise daha fazla hasar görüp kısa sürede yıkılmasından endişe duyulmaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak, kültür mirasımız arasında yer alan, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı konumundaki Dört Ayaklı Minare'nin bir an önce bakım ve onarımın yapılması için yetkili kurum ve kuruluşlara çağrı yapıyoruz."

Etiketler :