Muzaffer Ayhan Kara

Muzaffer Ayhan Kara

Yazarın Diğer Yazıları

İlk Türkçe yemek kitabını kim, nerede yazdırdı

İzmir Mutfağıyla ilgili Odatv’de geçen yıl kaleme aldığım yazıdan sonra bu da ikincisi olacak. O ilk yazı oldukça ilgi uyandırmıştı. Ancak daha çok İzmir’deki gurme mekanlarla ilgiliydi. Bu kez mekanlardan çok lezzetin peşinde olacağız. Aslında peşinde değil, tam da içinde, hatta göbeğinde.

İzmir Fuarı için hep hayal ederdim; yeme-içme üzerine sadece İzmir mutfağının temsilcilerinin standları olsa… İzmir’in lezzetleri salınsa fuarda.

Alaçatı Ot Festivali’ni jüri üyesi olan arkadaşım, ünlü guru Süreyya Üzmez sayesinde öğrenmiştim. Şimdi artık bir de Urla’da enginar festivali var.

İZMİR LEZZETLERİ

Konak Belediyesi de anlamlı ve güzel bir işe imza attı; kurduğu Mutfak Konak’la İzmir Lezzetleri Festivali’ni başlattı. Dün başlayan festival Cuma ve cumartesi günleri de üç ayrı lokasyonda şeflerle atölyeler, tadım etkinlikleri, yarışmalar, söyleşliler ve dinletilerle sürecek. Alsancak’taki trafiğe kapalı Dominik Caddesi ile Kemeraltı’ndaki Abacıoğlu Han ve yine çarşıdaki Mutfak Konak Atölye’deki etkinliklerde İzmir mutfağına dair herşeyi görmek, bulmak mümkün. Dominik Caddesi’nde festivalin ev sahibesi belediye başkanı Sema Pekdaş’ın açılışı yaparken söylediklerinden iki paragrafın altını çizersek üç gün boyunca ne olacağına ilişkin fikir edinmek mümkün olabilir:

“Mutfak Konak-İzmir Lezzetleri Festivali süresince elimizden geldiğince bu lezzetleri hemşehrilerimizle paylaşacağız, sonrasında da tenceremiz Konak Belediyesi’nin iki yeni mekanında, Mutfak Konak Abacıoğlu Han ve Mutfak Konak Atölyesi’nde kaynamaya devam edecek.

İzmir lezzetlerinin tadını, tarihi bir mekanda, Mutfak Konak Abacıoğlu Han’da çıkarırken, Mutfak Konak Atölyesi’nde İzmir’in zengin kültürüne değer katmış farklı mutfakları uzmanlarından dinleyip, yeme içme kültürüne değer katmış farklı mutfakları uzmanlarından dinleyip, yeme içme kültürüne dair söyleşiler yapacağız. Tüm bunları yaparken, bize ait lezzetleri atölyelerimizin mutfağında birlikte pişireceğiz.”

FARKLI KÜLTÜRLER, FARKLI LEZZETLER AMA HEPSİ İZMİR 

İzmir, Halikarnas Balıkçısı’nın deyimiyle “Altıcı kıta” Akdeniz’in yıldızı. Benzersiz ve eşsiz iklimiyle, farklı uygarlıkların beşiği olmasıyla; gelenlerin getirdikleriyle İzmir’in mutfağı da çok zengin. Tarladan, dağdan, bayırdan, denizden getirdiğini de yaşama sevinci ve keyfiyle pişirip sofraya getiren yöre insanı da bu mutfağı ete kemiğe büründürmüş. Her gelen bir şey getirmiş. Levantenler, Seferadlar, Rumlar, suyun öte yanından, Girit, Sakız, Midilli gibi adalardan ve Balkanlardan gelenlerin katkılarıyla bu mutfak alıp başını gitmiş. İzmir mutfağı denilip geçilmemeli; Türkçe’de ilk yemek kitabı olarak kabul edilebilecek bir risale (broşür) de İzmir’de Aydınoğlu Umur Bey’ce yazdırılmış. Devir, 14. Yüzyıl, yazan ise Umur Bey’in bilgelerinden Tutmacı.

Festivalin açılışında ve akşamki gala yemeğinde Mehmet Yaşin, Bilge Egemen gibi Türkiye’nin tanıdığı isimlerin yanında Gurmecan, Gezgin Kereviz, Celal Arpat gibi önemli blog yazarları; İzmir’in önemli gurme mekanlarının sahiplerive temsilcileri, İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği ve İzmir Aşçılar Derneği başkan ve yöneticileri vardı.

Muzaffer Ayhan Kara’nın yazısı

Yazarın Diğer Yazıları