Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı klip hazırladı: "Milliyetçiliği ayaklar altına aldık"tan Kızıl Elma Marşı'na

Türk milliyetçiliğinin simgesi "Kızıl Elma Ülküsü" Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının Malazgirt Zaferi klibinin ana teması oldu. Yayınlanan video akıllara Erdoğan'ın milliyetçilik karşıtı söylemlerini getirdi.   

halktv.com.tr Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Malazgirt Zaferi’nin 949. yıl dönümü dolayısıyla “Kızıl Elma” marşı ve klip hazırladı. 1071 Malazgirt Zaferi’nden Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna, İstanbul’un Fethi'nden Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'na ve 15 Temmuz'a ilişkin canlandırmaların yapıldığı klipte Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yer verilmedi. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise videoda hem görüntüleri hem de Fetih suresinin ilk ayetlerini seslendirmesi ile yer aldı.

Klipte seslendirilen Kızıl Elma Marşı ise, AKP siyasetindeki söylem değişimini gözler önüne serdi. 17 Şubat 2013'te Başbakan Erdoğan 'Kimse bizim karşımıza Kürtlükle, Türklükle çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız” açıklaması yapmıştı. AKP'nin ve Erdoğan'ın milliyetçilik karşıtı söylemi MHP ile kurulan ittifakın etkisiyle yıllar içinde değişirken Türk milliyetçiliğinin simge kavramı "Kızıl Elma ülküsü' de bu kliple bir devlet kurumunun yaptığı çalışmanın ana teması oldu.    

Altun: Kızıl Elma tüm insanlığın hasretle beklediğidir

Klibi Twitter hesabından paylaşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Bizim için Kızıl Elma büyük ve güçlü Türkiye’dir. Malazgirt’ten 15 Temmuz’a destanlar yazan milletimizin kutlu yürüyüşüdür. Kızıl Elma, gölgesinde nice mazlumun serinlediği ulu çınardır. Cebeli Tarık’tan Hicaz’a Balkanlardan Asya’ya tüm insanlığın hasretle beklediğidir.” dedi.

Erdoğan ne demişti?

Recep Tayyip Erdoğan, 17 şubat 2013'te Başbakan olarak ziyaret ettiği Mardin Midyat'ta milliyetçiliğe ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: “Bizde ayrım yok, bölücülük yok, bölgesel milliyetçilik yok, etnik milliyetçilik yok, dinsel milliyetçilik de yok. Kimse bizim karşımıza Kürtlükle, Türklükle çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız.” 


Kızıl Elma Ülküsü nedir?

Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Türk milliyetçiliğinin ve Türk yayılmacılığının önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.

Kızıl Elma imgesinin tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte yaygın anlayış, Osmanlı ile birlikte tarihe ve edebiyata mal olduğu, Osmanlılar döneminde özellikle Batı memleketlerine doğru yürütülen cihadın bir sembolü olduğu yönündedir. Türk devlet geleneğinin bir özelliği olarak mevcut Türk devletinin dünyadaki diğer devlet ve milletleri hakimiyeti altına alarak yönetmesi fikridir. Sözlü edebiyattan sonra ilk defa Oğuzname ile yazılı kaynaklara geçmiştir. Oğuz Destanı ve Göktürk Kitabeleri'nde de değinilen Kut geleneği gereği Türk Kağanının sadece Türklerin değil tüm dünyanın Kağanı olduğuna inanılır ve fetihler bu esasa uygun olarak yapılırdı.

Etiketler :