İbrahim Kalın'dan Almanya Başbakanı Merkel'e yanıt

İbrahim Kalın'dan Almanya Başbakanı Merkel'e yanıt
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu."Türkiye ile tansiyon düşmedikçe AB'nin Gümrük Birliği Anlaşması'nı güncellemeyeceğini"...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye ile tansiyon düşmedikçe AB'nin Gümrük Birliği Anlaşması'nı güncellemeyeceğini" söyleyen Almanya Şansölyesi Angela Merkel'e yanıt veren Kalın, açıklamaları "talihsiz" olarak nitelendirdi.

Bu ve benzeri Türkiye karşıtı açıklamaların seçim atmosferinde yapıldığını savunan Kalın, şöyle devam etti:

"TÜRKİYE ZARAR GÖRMEZ, AVRUPA GÖRÜR"

"Öncelikle Türkiye'yi yüzde 50 şurada yüzde 50 burada gibi tasnifler yapmak sakıncalıdır. Biz Almanya için benzer bir analiz yapsak Sayın Merkel'in tepkisi ne olur acaba? Ona oy vermeyen kitlenin bizden beklentisi var desek bunları kendileri de hoş karşılamaz. Çok ciddiye almıyoruz.

Bir AB üyesi ülkenin bütün AB kurumlarına talimat verir tarzda tutum içerisine girmesi doğru değil. Gümrük Birliği anlaşması kazan-kazan esasına göre yapılmış bir anlaşmadır. Burada Türkiye'nin de Avrupa ülkelerinin de kazanmasını esas alan bir ilişkiden bahsediyoruz. Bu engellendiği zaman, ötelendiği zaman, iptal edildiği zaman bundan sadece Türkiye zarar görmez, Avrupa ülkeleri de zarar görür."

"VEYSEL KÖSELE İSTİFA ETTİ"

Son YAŞ'ta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Koramiral Adnan Özbal atanmıştı. Alt rütbeden yapılan bu atama sonrası Oramiral Veysel Kösele'nin durumu merak konusu olmuştu.

Kösele'nin durumuna ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, "Biraz önce Genelkurmay Başkanlığı'yla görüşerek teyit aldım. Donanma komutanı Oramiral Veysel Kösele kendi isteğiyle istifasını vermiştir. Ve istifa dilekçesi işleme konmuştur" dedi.

Kalın'ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanımız 21 Ağustos Pazartesi günü Ürdün'e resmi ziyareti olacak. Ziyarette Suriye, Irak ve Filistin'deki gelişmeler ele alınacak. İran Genelkurmay Başkanı buradaydı. Faydalı görüşmeler gerçekleştirildi. Bölgesel konular etraflıca ele alındı. Askeri işbirliğinin derinleştirilmesi için biz dizi faaliyetin yapılacağını da ifade edebilirim.

Sayın Cumhurbaşkanımız AB Dönem Başkanı Estonya Başbakan'ı ağırladı. Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin AB üyeliğine eşit ve egemen ülke olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. 54 yıldır AB kapısında bekletilen Türkiye'nin üzerine düşen sorumluluğu yapmıyor demek doğru değil. Yeni fasılların açılması, Gümrük Birliği ile ilgili itirazlar AB içinde Türkiye karşıtı negatif bir tutumun güç kazandığını ve bunun Avrupa'daki popülist hareketlerle itibatlı olduğunu ve seçim takvimiyle doğrudan bağlantılı olduğunu biz de izlemekteyiz.

"EKONOMİDE GÜZEL HABERLER GELMEYE DEVAM EDİYOR"

Ekonomide güzel haberler gelmeye devam ediyor.15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türk ekonomisi büyük sınamalarla karşılaştı. Ama bu sınavı rahatlıkla geçtiğimizi ifade edebilirim. Turizm sektöründe ciddi bir patlama var. Turizm sektörünün verimli bir sene geçirdiğini ifade edebiliriz.

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI İFADESİ

Bu Türkiye Cumhurbaşkanı ifadesiyle ilgili çok spekülasyon yapıldı. Türkiye Reisi Cumhuru Atatürk ve İnönü tarafından da kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti bu milletin yönetim şeklidir. Bu konuda bir taviz söz konusu değil.

ABD SAVUNMA BAKANI GELİYOR

ABD Savunma Bakanı'nın da önümüzdeki günlerde Türkiye'ye ziyareti planlanıyor.

KUZEY IRAK'IN REFERANDUM KARARI

Bu referandum kararı sorunları çözmeyecek. Erbil-Bağdat arasında sorunların olduğunu biliyoruz. Şu anda Erbil ile Bağdat arasında bir trafik var. Bu girişimleri yok sayarak bu yola girildiğinde Erbil kendisini zora sokacaktır. Bu referandumu bir kere Irak halkının tamamını kucaklayacak şekilde yapmayacaklar, belli bir bölgede yapacaklar. Bu referandumun neticesi sorgulanacaktır.

"KERKÜK TÜRKMEN ŞEHRİDİR"

Bir diğer önemli konu bizim açımızdan, Kerkük'ün de bu referanduma yapılacak bölgelere dahil edilmiş olması. Ki, bu hukuken de, Anayasal olarak da doğru değil. Bizim açımızdan ayrıca bir önemi de var. Çünkü, Kerkük bir Türkmen şehridir. Evet Kürtler de vardır, Araplar da vardır ama ana karakteri itibariyle Kerkük bir Türkmen şehridir.

Ve orada zaten kendileri de açıklamalarını da yapıyorlar. Türkmenler büyük ihtimalle diğer Araplarla beraber bu referandumu boykot edecekler. Dolayısıyla oradan alınacak neticenin meşruiyeti de her zaman sorgulanacak ve oradaki güven ve huzur ortamı tehlikeye girecektir.

Çağrımız, bu karardan vazgeçmeleri yönünde. Bu tür kararlar alınır kendi parlamentolarında, pusulalar basılır vesaire ama önemli olan aklıselim ile düşünüp doğru adımı atmak olacaktır. Bu konuda hem Bağdat yönetiminin tabii ki atması gereken adımlar vardır hem Erbil yönetiminin atması gereken adımlar vardır. Biz de bu konuda bölge ülkeleriyle istişare halinde üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız.

CHP'YE KUMPAS İDDİASI

Bu kumpas ile ne kastediliyor açıklamaları gerekir. CHP kendi içerisinde sorun yaşıyorsa kendileri çözmeleri gerekir. 2019 sürecine giderken de kendisine ve milletine güvenen bir lider olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın bir başka yola tevessül edeceğini iddia etmek ancak abesle iştigal etmek olur.

ALMANYA'YA ADİL ÖKSÜZ NOTASI

Bu konu bu hafta başında Dışişleri Bakanlığımız tarafından Alman makamlarına iletildi. Dün Alman Dışişleri Bakanının bir açıklaması vardı, 'Türkiye'deki haberleri gördüm ama doğru olup olmadığını bilmiyorum' diye. Bizim beklentimiz tabii ki Alman makamlarının bu konuyu çok ciddi bir şekilde incelemeleri. Çünkü biz biliyoruz ki istihbarat teşkilatımız bu konuda Alman makamlarıyla yakın temas içinde, gerekli bilgilendirmeleri düzenli olarak yapmaktadırlar. Bir kere öncelikle bizim talebimiz tabii ki Alman makamlarının bu kişinin Almanya'da bulunduğunu tespit ettiği andan itibaren Türkiye'ye iadesiyle ilgili gerekli işlemleri başlatmasıdır."

Etiketler :